Home BIZ Info Stanka Pejanović među prvim dobitnicima priznanja za ekonomsko osnaživanje žena

Stanka Pejanović među prvim dobitnicima priznanja za ekonomsko osnaživanje žena

by Vesna Lapčić

Priznanja za ekonomsko osnaživanje žena angažovanih u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa prvi put su uručena u Srbiji povodom petogodišnjice Inicijative „1000 žena“. Na događaju u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Etno mreže, u saradnji sa NALED-om, agencijom UN Women i ambasadom Kanade u Srbiji govorili su Džajls Norman, ambasador Kanade, Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Čast mi je i zadovoljstvo što sam među dobitnicima ovog priznanja. Cilj inicijative je stvaranje boljih uslova za žene na selu koje, kao što znamo, veoma mnogo rade, a taj rad mora da bude vrednovan. Žene u ruralnim područjima su često ekonomski marginalizovane i sputavane društvenim očekivanjima i porodičnim obrascima ponašanja. Njihova posvećenost negovanju tradicionalnih veština predstavlja potencijal za njihovo ekonomsko osnaživanje ali i za očuvanje kulturne baštine Srbije, kojom zaista možemo da se ponosimo. Drago mi je što sam deo ove inspirativne priče i značajnog projekta. Naročito sam ponosna što i u Hisense Europe, od blizu 10 hiljada zaposlenih više od polovine čine žene“, rekla je Stanka Pejanović.

Inicijativa „1000 žena“ se obraća društveno odgovornim kompanijama, institucijama i ambasadama, koje nabavkom finih rukotvorina za potrebe reprezentacije doprinose ekonomskom osnaživanju žena i mladih na selu i očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlјe. Sprovodi se od 2017. godine i do sada je obezbedila preko 22000 sati radnog angažovanja za stotine žena iz ruralnih područja kroz programe ekonomskog osnaživanja i plasman rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

Priznanja su dodeljena za institucionalnu i korporativnu podršku i za lični doprinos. Pored Stanke Pejanović, potpresednice Hisense International i potpredsednice Upravnog odbora NALED-a, priznanje za lični doprinos dobili su i Zafiris Lampadaridis iz hotela Hyatt, Danijel Nikolić iz Generalnog sekretarijata Vlade, Ana Ilić iz Srbija stvara, i Kun Adam, iz Ambasade Belgije, dok su priznanja za institucionalnu i korporativnu podršku uručena kompanijama Moravacem, Telekom Srbija, Coca-Cola Srbija, CarGo i Zea Stim.

Uz svečanu dodelu priznanja odabranim partnerima, predstavljena je i stalna postavka stilizovanih rukotvorina članica zanatskih udruženja, nastalih kao rezultat ovog projekta.

 

You may also like