Ažurirana strategija MOL Grupe: Biti zeleniji, samoodrživiji i konkurentniji

by Vesna Lapčić

MOL Grupa je ažurirala svoju dugoročnu strategiju SHAPE TOMORROW: kompanija ima za cilj da učini region zelenijim, samoodrživijim i konkurentnijim. MOL Grupa obezbeđuje pametnu tranziciju sa definisanim rešenjima: ulaganjem u dalje jačanje bezbednosti snabdevanja u regionu, stvaranjem vrednosti iz otpada i oblikovanjem budućnosti mobilnosti inovativnim tehnologijama. Ažurirana strategija stavlja veći naglasak na obnovljiva goriva, zeleni vodonik, biometan i geotermalnu energiju. U narednim godinama potrošiće više od 4 milijarde dolara na zelene investicije i ima za cilj da do 2050. postigne neutralnost ugljenika.

 „U 2016. smo bili jedni od prvih u industriji nafte i gasa koji su najavili da će diverzifikovati od fosilnih goriva i postepeno se razvijati u petrohemiji i potrošačkim uslugama. Osam godina idemo u istom pravcu, ali moramo uzeti u obzir da su poslednje godine donele radikalne izazove i promene u energetskoj industriji. Došlo je vreme da ponovo ažuriramo našu strategiju, pošto su ciljevi održivosti postali ambiciozniji dok je potražnja za fosilnim gorivima i dalje velika.

Ne verujemo u dogmatski pristup, tražimo pametna rešenja. Idemo napred na trezven, pragmatičan način omogućavajući tranziciju zelene energije, dok beskompromisno garantujemo sigurnost snabdevanja energijom, konkurentnost naše kompanije i stvaranje vrednosti za naše akcionare,“ rekao je Žolt Hernadi, izvršni direktor MOL Grupe.

Dodao je: „To znači da ćemo, pored naših tradicionalnih poslovnih aktivnosti, koristiti zelenu energiju da našu kompaniju, a samim tim i ceo region Centralne Evrope, učinimo održivijim, samodovoljnim i konkurentnijim. Stvaramo vrednost od otpada, pokrećemo cirkularnu ekonomiju i dodatno ojačavamo sigurnost snabdevanja. Nema sumnje da se energetska tranzicija mora sprovesti i da se moraju postići veoma ambiciozni ciljevi koje je postavila Evropska unija. To je u interesu svih nas. MOL Grupa, kao vodeća kompanija u srednjoevropskoj industriji,  čini sve što može da ispuni ove ciljeve i transformiše kompaniju. Ali jasno je da to nije moguće učiniti bez podrške i nije fer ako se svi troškovi energetske tranzicije prebace na industrijska preduzeća. Ciljevi zajednice mogu se postići uz podršku zajednice, pametnu regulativu i saradnju na svim nivoima. Na MOL Grupu se može računati kao na partnera u ovim zajedničkim evropskim naporima.“

Glavni prioritet ažurirane dugoročne strategije je da se obezbedi sigurnost snabdevanja energijom i da se omogući stabilna zelena tranzicija. Da bi to postigla, kompanija dodatno jača svoj tradicionalni portfolio sredstava i potrošiće više od 4 milijarde dolara na zelene investicije do 2030. Ključni elementi ažuriranja strategije po poslovnim oblastima su sledeći:

Downstream nastavlja da jača svoje prerađivačke pozicije u Evropi, dok se dinamički prilagođava promenljivim potrebama mobilnosti i privrede. Obnovljiva goriva otvaraju nove dimenzije u održivoj mobilnosti: ažurirana strategija se fokusira na proizvodnju biometana i zelenog vodonika, dok kružna ekonomija povećava doprinos bio-proizvoda i tokova otpada proizvodnji. Da bi se diverzifikovala sa fosilnih goriva, MOL Grupa ulaže milijardu dolara u integraciju otpada, reciklažu i hemijska ulaganja srednjeg obima.

Kompanija će učiniti preradu fleksibilnijom kako bi odgovorila na zahteve ekonomskog i regulatornog okruženja i dodatno ojačala sigurnost snabdevanja u regionu. MOL Grupa takođe troši više od milijardu dolara na projekte koji omogućavaju energetsku efikasnost, povećanje održivih goriva u svom portofoliju i značajno smanjenje efekta staklene bašte u poslovanju. Da bismo postigli ove ciljeve, povećaćemo upotrebu obnovljive električne energije u celoj MOL Grupi, posebno u Downstream oblasti.

Upstream igra ključnu ulogu u finansiranju transformacije na nivou grupe, a usporavanje prirodnog pada proizvodnje ostaje prioritet. MOL Grupa će održavati proizvodnju na prosečnom dnevnom nivou od najmanje 90 hiljada barela ekvivalenta nafte u narednih 5 godina. Pored konvencionalne proizvodnje ugljovodonika, odeljenje jača svoje projekte koji su neutralni od ugljenika: kompanija gradi na svojim postojećim kompetencijama sa ciljem da otpočne geotermalno istraživanje, pokreće pilot projekat litijuma i fokusira se na izgradnju kapaciteta za skladištenje ugljenika i skladištenje. Upstream takođe dodatno jača prekograničnu saradnju između MOL-a i INA-e, optimizuje njenu infrastrukturu i podržava sigurnost snabdevanja u regionu kroz poboljšanje efikasnosti i optimizaciju troškova. Dalje će diverzifikovati svoj međunarodni portfolio i uspostaviti strateška partnerstva.

Consumer Services ima za cilj da do 2030. godine dostigne 1 milijardu dolara EBITDA godišnje. Ovo će zahtevati dalje širenje mreže i optimizaciju na postojećim i potencijalno novim tržištima u regionu CIE. Kompanija planira da poveća učešće negorivih proizvoda na 65% svih transakcija do 2025. godine i na 85% do 2030. godine, a cilj joj je da u regionu ima 10 miliona MOL MOVE korisnika. MOL će nastaviti da transformiše svoje servisne stanice u regionu CIE, dalje šireći i jačajući svoju gastro ponudu. U skladu sa potrebama tržišta, dalje će razvijati svoja rešenja za mobilnost, svoju mrežu za električno punjenje i pripremati se za upotrebu vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Integrisani poslovni model MOL Grupe pruža jedinstveno rešenje u Evropi za jedan od najznačajnijih ekoloških izazova: upravljanje otpadom. Kompanija smatra otpad vrednom sirovinom i izvorom energije i povećaće svoju stopu reciklaže na 65% do 2035. godine, dok će deponovanje smanjiti na 10%. Ključni strateški cilj MOL-a je da upravljanje otpadom obezbedi 1,5 miliona tona sirovina godišnje za naftni i energetski sektor od 2030. godine.

Kako se očekuje da će MOL Grupa trošiti oko 2.500 GVh godišnje obnovljive električne energije do 2030. godine zbog Downstream dekarbonizacije, gradimo sopstveni portfolio obnovljivih izvora energije. Naša fabrika zelenog vodonika u Sasalombati takođe će se snabdevati električnom energijom iz obnovljivih izvora. Očekuje se da će solarni projekti obezbediti najveći deo proizvodnje, a mi razmatramo dodatne obnovljive izvore i rešenja za skladištenje.

Više informacija o ažuriranoj strategiji Mol Grupe se nalazi na https://molgroup.info/en/strategy-2030

 

Related Posts