Srbija je bolja po indeksu inovativnosti nego konkurentnosti

by Vesna Lapčić

Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard, rekla je da elektronska trgovina omogućava da mala i srednja preduzeća dođu i do potrošača van teritorije Srbije.

Ona je učestvovala na panelu Javno privatno partnerstvo kao način za dostizanje održive digitalne ekonomije u okviru Kopaonik biznis firuma na kojem je najavila i novitete u drugoj polovini godine.

Tada se očekuje primena aplikacije Tap on phone . „Tap on phone biće dostupna u drugoj polovini godine  i omogući će da svaki pametni  telefon može da postane postterminal.“ Ona je dodala da će mali i mikro trgovci na ovaj način imati savremena rešenja koja su jeftinija i za koja nije neophodna instalacija. Kako je objasnila, to znači da će se dešavati da će mobilni telefon moći da se prisloni drugom mobilnom telefonu koji će biti post terminal.

Na panelu su govorili još Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALEDU i Nenad Paunović, direktor za strateška istraživanja u oblasti inovacije u Vladi Republike Srbije. Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica Biznis magazina koja je i moderator na panelu istakla je da je po indeksu inovativnosti Srbija bolje pozicionirana nego po indeksu konkurentnosti.

Nenad Paunović, direktor za strateška istraživanja u oblasti inovacije u Vladi Republike Srbije izjavio je da se često čuju komentari da je Srbija za 4-5 godina uradila ono što su mnoge zemlje za 20. On je izjavio da je važno je da su se izmene zakona radile sa najvećim domaćim platformama i da se gledalo šta je dobra međunarodna praksa. „Digitalna ekonomija je globalna i Srbija je jedan od 200 igrača na tom globalnom tržištu“, izjavio je Nenad Paunović, direktor za strateška istraživanja u oblasti inovacije u Vladi Republike Srbije.  On je dodao da je Vlada donela prošle godine Zakon o digitalnoj imovini, mnogo pre drugih zemalja EU, kao i da sada rade sa NALED-om na digitalizaciji zdravstva i privrede.

Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALEDU govoreći na panelu istakla je da u domenu propisa ima mnogo toga što treba da se unapredi  kao i da građanima treba pomoći da koriste digitalnu ekonomiju.

Related Posts