Ski uranak i Ski zalazak na Jahorini

by Vesna Lapčić

Svoj skijaški procvat Jahorina najčešće doživljava u martu, iako je zbog brojnih prazničnih dana najčešće posećena u decembru, kao i januaru i februaru. Za skijaše olimpijske planinske lepotice skijanje u martu je jedno od najlepših iskustava jer snežni pokrivač je dovoljan za dobro skijanje, a vreme je uglavnom sunčano, piše portal Plodna zemlja.

“Postala je skoro pa tradicija da u martu snega na Jahorini bude u izobilju, kao i da je najveći broj sunčanih dana. Tada često možemo videti kako naši skijaši pauzu u skijanju prave ispred Olimpijskog bara na vrhu staze Poljice, ili u nekom odobližnjih kafića i restorana, toliko lagano obučeni, da pogledavši ih, pomislite da su letnji dani na pomolu. Sunce kakvo upravo tada imamo je najlepše, dovoljno jako da u svom omiljenom zimskom sportu uživate u tankoj odeći, a temperature takve da se ipak visok snežni pokrivač ne otopi, kaže Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

U prilog skijaškom mesecu martu ide i posećenost planine, odnosno manja frekvencija kako posetilaca na planini, tako i skijaša na stazi. Veća širina u skijanju, manji redovi čekanja, sve instalacije vertikalnog transporta u pogonu, fenomenalne staze za skijanje, duže dnevno svetlo za skijanje, a to ide na ruku skijašima i u večernjem terminu skijanja. Temperatura vazduha bude mnogo toplija u večernjim satima, a noći vedrije, što čini pogled na vrhove olimpijske planine fantastičnim za uživanje.

Oni koji odluče da svoj boravak upotpune dodatnim aktivnostima koje Olimpijski centar Jahorina nudi, mogu da ukoliko žele isprobaju vožnju zatvorenim tipom snežnog tabača, kao jednom od omiljenih aktivnosti svih posetilaca. U pitanju su Ski uranak i Ski zalazak.

Ski uranak

Ova ponuda predstavlja spoj svih predivnih aktivnosti u kojima posetioci mogu uživati na Jahorini – izlazak i zalazak sunca, panoramska vožnja snežnim tabačem i uživanje u prekrasnim pogledima na obližnje planinske vrhove, vrhunska hrana, i najbolje skijanje.

Korisnicima ponude Ski uranak jutro počinje nešto prije 6:30h, termina kada novi snežni tabač zatvorenog tipa polazi sa staze Poljice u panoramsku vožnju planinom preko Gole Jahorine, u toku koje isti zastaje na barem dve tzv. “fotopoints”, odnosno, lokacije koje predstavljaju mesta sa kojih se pruža neverovatan pogled, i na kojima se učesnici ove aktivnosti mogu fotografisati u predivnom, prirodnom ambijentu. Oni dalje svoju vožnju nastavljaju sve do Olimpijskog bara na vrhu staze Poljice, u kojem ih čeka preukusan doručak uz najfinije tople napitke, nakon čega će, u 8:45h, uslediti prvi spust na skijama, u toku kojeg će imati priliku da se prvi, nakon snežnih tabača, spuste niz sjajne staze Jahorine. Naravno, uvek je ostavljena mogućnost da neki od učesnika Ski uranka nisu skijaši, te je za njih omogućen povratak na polaznu stanicu Poljice istoimenom gondolom. Za božanstven pogled koji će ovom prilikom zauvek pamtiti, zaista se vredi probuditi u cik zore.

Ski zalazak

Dok Ski uranak predstavlja idealnu jutarnju aktivnost za neke od posetilaca olimpijske planine Jahorine, postoji i veliki broj onih koji bi radije uživali u zalasku sunca koji je jednako magičan. Olimpijski centar Jahorina, u svoju ponudu je uvrstio i fenomenalnu ponudu pod nazivom Ski zalazak. Ski zalazak predstavlja vrlo sličnu ponudu predstavljenu u sklopu Ski uranka, no sam polazak zatvorenog tipa snežnog tabača sa iste lokacije, Poljice, planiran je za 17h, kada se prati ista ruta panoramske vožnje, odnosno, od staze Poljice, preko Gole Jahorine, sve do Olimpijskog bara. Naravno, u sklopu ove vožnje, korisnici usluge, zastaće na takođe na barem dve tzv “fotopoints”, zabeležiti neverovatan prizor iza sebe, beskrajno uživati u momentu, a potom se osvežiti uz odličan branč u Olimpijskom baru. I uz ovu opciju panoramske vožnje snežnim tabačem, skijaši imaju mogućnost da budu prvi na stazi, neposredno pred početak noćnog skijanja, u terminu od 18h do 21h, ali i da se gondolom Poljice vrate na polaz istoimene staze i celokupne rute, ukoliko nisu skijaši.

Foto: OC Jahorina

Izvor: Portal Plodna zemlja

Related Posts