Transport robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji složen i neizvesan

by Vesna Lapčić

Privredna komora Srbije (PKS) preduzeće hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport. Kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište, istaknuto je na vanrednoj sednici UO PKS.

U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je Komora u stalnoj komunikaciji sa privredom, da se traže rešenja za probleme sa kojima se suočavaju kompanije na terenu i u platnom prometu.

Predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

„Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou“, istakao je Nikolić koji je i direktor kompanije Srboeksport.

Članovi UO, predsednici kompanija koje najviše posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem izneli su svoje probleme u poslovanju od kojih su najveći transport robe, zaustavljeni kamioni na granicama, način plaćanja preko poslovnih banaka i pad rublje, kao i neizvesnost poslovanja u budućem periodu.

„U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da rešimo logističke probleme samih vozača koji se nalaze u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Naša preporuka kompanijama je da budu veoma oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije s obzirom na teškoće u transportu. Takođe, važno je da se reši problem naplate potraživanja kao i korespondskih banaka, a nadamo se da će ova kriza biti rešena što pre“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS. On je istakao i da će PKS nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.

Foto: Nikola Novaković

Related Posts