Rekordne investicije u InsurTech kompanije

by Vesna Lapčić

U prvom kvartalu ove godine InsuTech kompanije prikupile su rekordan iznos novca – 2,55 milijardi ameriških dolara kroz 146 poslova, podaci su jedne od najvećih kompanija za posredovanje u osiguranju Willis Towers Watson. U poređenju sa istim periodom prošle godine finansiranje je poraslo 180 odsto.

Istina, u prvom kvartalu 2020. finansiranje je značajno palo usled straha od pandemije. Ipak rast je ostvaren i u poređenju sa poslednjim kvartalom 2020. i to za 22 odsto.

Broj pojedinačnih poslova je takođe porastao za 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a 42 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

InsurTech kompanije fokusirane na neživotna osiguranja imaju najveću investicionu aktivnost, i čine 69 odsto pomenutih investicija, dok osiguranje života i zdravstvena osiguranja čine 31 odsto, dva procentna poena više u odnosu na prethodni kvartal.

Nešto manje od polovine investicija otišlo je u ruke osam kompanija, preciznije 1,13 milijardi američkih dolara ili 44 odsto ukupnih investicija. I dalje se najveći „hub“ nalazi u SAD, ali se iz godine u godinu povećava broj zemalja iz kojih dolaze InsurTech kompanije.

Godišnji investicioni trendovi uključujući transakcije

This figure illustrates the number of InsurTech deals and dollar funding amount from 2012 to Q1 2021 - description below

Izvor: Willis Towers Watson

Foto: https://staging.information-age.com

Related Posts