Raste premija osiguranja u regionu JIE, profit u padu

by Vesna Lapčić

Najveće osiguravajuće kuće u regionu jugoistočne Evrope drugu godinu zaredom dostigle su rekordan iznos bruto premije od 8,1 milijarde evra u 2018. godini, što prevazilazi prethodni najveći iznos od 7,5 milijardi dinara premije postignute u 2017. godini, predstavljeno je u najnovijem istraživanju SEE Top 100 kompanija za 2018. portala Seenews.

Tri osiguravajuće kompanije zadržale su svoje pozicije treću godinu zaredom, dve iz Slovenije i jedna iz Hrvatske. Prva na listi je Zavarovalnica Triglav, zatim Zavarovalnica Sava i kompanija Croatia osiguranje, povećavši ukupnu premiju i neto profit, navodi se u toj analizi.

Na listi među prvih deset nalaze se čak četiri kompanije iz Slovenije i kompanija Dunav osiguranje iz Srbije zauzela je deveto mesto. Na 13. mestu nalazi se Generali osiguranje Srbija.

U tabeli sto osiguravajućih kompanija nalazi se ukupno 11 osiguravača iz Srbije. Pored kompanija Dunav osiguranje ( sa premijom od 233,9 miliona evra) i Generali osiguranja (181,8 miliona evra premije) na spisku se nalazi kompanija DDOR Novi Sad na 24. mestu sa 101,3 miliona evra premije. Zatim Wiener Stadtische osiguranje (25. mestu). Dalje slede: Triglav osiguranje Srbija (41. pozicija), Uniqa Neživotno osiguranje (52), Grawe osiguranje (55), zatim Milenijum osiguranje (62), AMS osiguranje (65) i na poslednjem mestu od osiguravajućih kompanija u Srbiji Uniqa životno osiguranje (85. mestu).

Kompanije iz Slovenije nadmašile su ostale regionalne igrače po iznosu bruto premije od oko 2,2 milijarde evra, mada su kompanije iz Rumunije blizu tog rezultata sa bruto premijom od 2,1 milijarde. Osiguravajuće kuće iz Slovenije koje se nalaze u ovogodišnjem izdanju rang liste ostvarile su rast od šest odsto u 2018. godini bruto premije u poređenju sa rezultatom 2017. godine, dok su osiguravači iz Rumunije upisali rast od 4,1 odsto. Ostale dve zemlje koje su prešle prag od milijardu evra bile su Hrvatska i Bugarska sa bruto premijom od 1,3 milijarde evra i 1,2 milijarde evra.

Uprkos snažnom rastu premije, kako se navodi u istraživanju SEE Top 100, učesnici na listi zabeležili su pad neto profita.

Related Posts