Radnica TikTok-a tuži kompaniju zbog narušenog mentalnog zdravlja

by Vesna Lapčić

Bivši radnik TikTok-a koji je u kompaniji radio kao moderator tuži ovu kompaniju, tvrdeći da joj je zbog stalne izloženosti traumatičnom video sadržaju narušeno mentalno zdravlje, prenosi BBC.

Kendi Frejzer kaže da je do 12 sati dnevno pregledala video snimke koji su prikazivali „ekstremno i eksplicitno nasilje“.

Ona kaže da pati od „značajne psihološke traume“, uključujući anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj.

S druge strane, TikTok kaže da nastoji da promoviše „brižno radno okruženje“.

U septembru je TikTok objavio da milijardu ljudi koristi aplikaciju svakog meseca što znači da su pretekli Google, prema podacima kompanije za IT bezbednost Cloudflare.

Da bi zaštitila svoje korisnike, ova platforma za deljenje video sadržaja koristi hiljade moderatora sadržaja sa ciljem da filtrira video snimke i naloge koji krše pravila kompanije.

Frejzer tuži i TikTok i njegovu matičnu kompaniju, kineski tehnološki gigant Bytedance. Ona tvrdi da je u ulozi moderatora gledala eksplicitne sadržaje, uključujući video snimke seksualnog napada, kanibalizma, genocida, masovnih pucnjava, seksualnog zlostavljanja dece i sakaćenja životinja. Dnevno je, kako tvrdi, pregledavala stotine snimaka, pa čak i 10 video zapisa istovremeno da bi postigla da odgleda obim sadržaja koji se od nje očekivao.

GREŠKE PRILIKOM UKLANJANJA NEPRIKLADNOG SADRŽAJA

Prema tužbi podnetoj federalnom sudu u Kaliforniji prošle nedelje, Frejzer je pretrpela „značajnu psihološku traumu, uključujući anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj“ zbog materijala koji je morala da pregleda.

U tužbi se tvrdi da je moderatorima tokom smene od 12 sati bila dozvoljena pauza od 15 minuta nakon prva četiri sata rada, a zatim pauza od 15 minuta svaka naredna dva sata. Uz to je bila pauza za ručak od jednog sata. Takođe se navodi da TikTok nije ispunio standarde kreirane da umanje uticaj moderiranja sadržaja i da je firma prekršila zakon o radu Kalifornije time što nije obezbedila bezbedno radno okruženje.

Foto: Pixabay.com

Related Posts