Pukovnik Sanders je u 60-toj godini stvorio bogatstvo, njegov brend i danas živi

by Vesna Lapčić

KFC je poznati restoran brze hrane koji posluje u 145 zemalja na više od 20.000 lokacija. A sve je započeo jedan Pukovnik i to pre više od osamdeset godina.

S kraja XIX veka, još 1980. godine, Harland Sanders je rođen u Henrivilu, Indijana. Vrlo rano ostaje bez oca, a majka se kasnije preudala. Većina natpisao o njemu kažu da je kuvao od ranog detinjstva te da je školu napustio u sedmom razredu zbog sukova sa očuhom zbog čega je ostao da boravi na farmi na kojoj je radio. Svoju mladost provodi putujući po južnim američkim državama, okušavajući se u radu kao „pilot“ parobroda, vatrogasac na železnici i farmer. Kasnije je studirao i pravo tri godine.

Kada je Harland napunio 40 godina, kupuje motel pored puta u Korbinu u Kentakiju i počinje da služi svoju piletinu u južnjačkom stilu. Zato i ne čudi što je brend nazvan Kentucky Fried Chicken ili poznatije KFC.

Devet godina kasnije, 1939. pukovnik usavršava svoju jedinstvenu mešavinu od 11 biljaka i začina koji se i danas koriste… i dalje su strogo poverljivi.

„Bacio sam dve šake u brašno i pomešao sa ostatkom mojih začina. Kad sam je ispekao, bila je to najbolja piletina koju sam probao u životu. I nikada nisam menjao svoje sastojke“, izvod je iz Pukovnikove autobiografije.

Tokom razvoja biznisa vodila su ga dva pravila: „Uradi sve što možeš i uradi to najbolje što umeš“.

Pored specijalnog recepta, pukovnik postaje prepoznatljiv i po svom belom odelu koje oblači 1950. i u kojem se pojavljuje u javnosti.

Restorani KFC prisutni su širom sveta koristeći franšizni model poslovanja, a prva franšiza ovog brenda pokrenuta je 1952. u Sout Lejk Sitiju u državi Juti. Dakle, neumorni Pukovnik Sanders sa nešto više od 60 godina započinje svoje putovanje po SAD ne bi li ponudio svoj recept i privoleo ljude da pokrenu biznis po njegovom modelu poslovanja. Bio je odbijen mnogo puta, ali je ipak uspeo da ugovori brojne franšize.

Restoran je razvio i danas poznatu „korpu piletine“ koja je napravljena 1957. i to je još jedna stvar po kojoj je KFC prepoznatljiv. Kao što znate, piletina se i dalje servira u njoj.

Pukovnik je 1964. godine prodao kompaniju investitorima koje su predvodili Džon Brovn i Džek Masej i to za dva miliona dolara. Uslov je bio da ima doživotnu platu, da njegov lik ostane i dalje deo brenda i da se kvalitet proizvoda ne menja.

„Mnogi ljudi su me pitali zašto sam prodao svoj posao nakon što sam uložio sve što sam imao u njegovi izgradnju. Odgovor bi išao otprilike ovako. Kada se Braun prvi put zainteresovao za Kentucky Fried Chicken, popularnost moje ideje počela je da me pogađa. Moj posao je počeo da postaje prevelik za mene, bez obzira koliko energije i vremena uložio u njega“, izvod je iz njegove autobiografije.

U međuvremenu je postao veoma poznata ličnost iz sveta biznisa, a preminuo je u svojoj devedesetoj godini.

Jedna od njegovih poznatih krilatica je:

Svaki neuspeh može da bude odskočna daska ka nečem boljem“.

KFC je takođe promenio vlasnike u međuvremenu, a danas je u vlasništvu kompanije YUM! koja u svom portfoliju još ima i dobro poznate brednove Taco Bell i Pizza Hut.

Legenda o LEGO kockama koja traje 90 godina

 

Related Posts