NLB Grupa zabeležila profit od 104,6 milion evra u prvih devet meseci ove godine

by Vesna Lapčić

NLB Grupa je, uprkos izazovnom ekonomskom okruženju koje je ove godine obeležila pandemija virusa COVID-19, u prvih devet meseci 2020. ostvarila neto profit od 104,6 miliona evra. Profit NLB Banke Beograd u istom periodu je iznosio 4,3 miliona evra.

„Tokom najvećeg dela ove godine, osnovni cilj nam je bila zaštita i zaposlenih i klijenata od širenja virusa COVID-19 i u tom smislu smo primenjivali i nastavljamo da primenjujemo najviše standarde, istovremeno obezbeđujući klijentima u svakom trenutku pristup svim proizvodima i uslugama, posebno sredstvima na njihovim računima. Nastavili smo da razvijamo svoju ponudu, pre svega u onom delu koji omogućava poslovanje sa bankom na daljinu, pa smo nakon kartica sa mogućnošću beskontaktnog plaćanja i instant plaćanja QR kodom, ponudili i digitalni novčanik i postavili savremene bankomate koji omogućavaju beskontaktno korišćenje, odnosno korišćenje bez ubacivanja kartice u čitač. Svojim klijentima smo, između ostalog, omogućili da otvore nalog na elektronskom i mobilnom bankarstvu bez dolaska u banku, svesni da je smanjenje broja fizičkih kontakata jedna od najznačajnijih mera zaštite u periodu pandemije, a na raspolaganju im je u svakom trenutku i podrška Kontakt centra“ rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.

Tokom prvih devet meseci ove godine NLB Banka je nastavila da podržava privredu i građane finansiranjem njihovih ličnih i profesionalnih planova i zabeležila rast plasmana od 15 posto u poređenju sa krajem prošle godine.

„Trudimo se da u ovom periodu što više podržimo privredu jer verujemo da je to u uslovima globalne pandemije neophodno. Odobrili smo 40,7 miliona evra kredita u skladu sa Uredbom o utvrđivanju garantne šeme Vlade Republike Srbije, a u segmentu poljoprivrede, gotovo 26 miliona evra smo plasirali u okviru programa subvencija. Time smo želeli da svojim klijentima obezbedimo pristup povoljnim izvorima finansiranja, kako bi lakše obezbedili nastavak svog poslovanja u uslovima pandemije. Dodatno, sa ciljem podrške privredi u kriznom periodu, na nivou grupe smo realizovali projekat Okvir podrške, u okviru kojeg je 280 privrednika iz regiona osvojilo oglasni prostor kod medijskih partnera sa kojima članice grupe sarađuju i na taj način dobilo priliku da se za njih i njihove proizvode i usluge čuje.  Devetu godinu za redom smo realizovali i NLB Organic konkurs, čime smo nastavili podršku organskim proizvođačima“ objasnio je Greganović.

On je dodao da je u prvih devet meseci ove godine banka nastavila da odobrava kredite i građanima. Značajan rast je zabeležen u segmentu stambenih kredita, pa je iznos odobrenih stambenih zajmova za čak 35% veći nego na početku ove godine.

 

Related Posts