Home Novac Odlazak Twittera u ruke Ilona Maska ostavilo mnoga pitanja bez odgovora

Odlazak Twittera u ruke Ilona Maska ostavilo mnoga pitanja bez odgovora

by Vesna Lapčić

Odbor Twittera pristao je na ponudu za otkup od 44 milijarde dolara od milijardera, izvršnog direktora Tesle Ilona Maska. Osim toga, malo se zna o tome šta najbogatija osoba na svetu planira da uradi sa svojom omiljenom  društvenom mrežom.

Prema uslovima ugovora, Musk plaća 54,20 dolara po akciji u gotovini za Twitter. Ovom najavom okončana je višenedeljna saga koju je Musk započeo kada je ponudio kupovinu kompanije po toj ceni i nazvao je svojom „najboljom i konačnom ponudom“.

Dakle, Musk preuzima vlast. Ali skoro svako drugo ključno pitanje u vezi sa budućnošću popularne platforme društvenih medija ostaje bez odgovora. Korisnici, zaposleni, investitori i političari nestrpljivo čekaju da čuju više o sledećim temama:

Ko će biti novi lider kompanije?

Trenutni izvršni direktor Parag Agraval je vodio kompaniju samo pet meseci nakon što je nasledio suosnivača Džeka Dorsija. Svakako jedno od prvih pitanja je ko će biti prvi čovek Twittera nakon kompletiranja preuzimanja.

Ko će biti u odboru?
Upravni odbor sada predvodi Bret Tejlor, a mnogi bi voleli da znaju da li će se Mask pridružiti Upravnom odboru.

Koliko će Musk imati kontrole?

Twiter je saopštio da kompaniju kupuje „entitet u potpunom vlasništvu Elona Maska“. To ne govori o tome koliko će megamilijarder imati zapravo kontrole i da li će možda upravljanje prepustiti profesionalnom menadžmentu.

Kako će izgledati Twitter?

Musk je pokušao da prikupi mišljenja o funkcijama Twittera, tražeći od svojih 83 miliona pratilaca da procene da li žele određene promene poput dugmeta za uređivanje. Nameće se pitanje, da li će donositi odluke na osnovu onoga što žele njegovi sledbenici?

Evo šta je rekao u saopštenju:

„Sloboda govora je temelj funkcionalne demokratije, a Twitter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva. Takođe, želim da Twitter učinim boljim nego ikad tako što ću poboljšati proizvod novim funkcijama, učiniti algoritme otvorenim kodom kako bi se povećalo poverenje, pobedili spam botovi i potvrdila autentičnost svih ljudi. Twitter ima ogroman potencijal – radujem se saradnji sa kompanijom i zajednicom korisnika kako bismo ga otključali“.

Šta Musk podrazumeva pod slobodom govora? U tvitu u ponedeljak, napisao je: „Nadam se da će čak i moji najgori kritičari ostati na Twitteru, jer to znači sloboda govora“.

You may also like