Potrebno je razmišljati o „next generation“ security tehnologijama – baziranim na veštačkoj inteligenciji

by Vesna Lapčić

Najnoviji trendovi o zaštiti od sajber rizika u svetu i mogućnosti primene u Srbiji, predstavljeni su 23.06.2020. na konferenciji pod nazivom „Rizici novog doba: uticaj na poslovanje i imovinu“. To je bila tema intervjua sa gospodinom Majom Mićovićem, predsednikom Švajcarsko-srpske trgovinske komore i direktorom kompanije Sky Express.

Gospodin Mićović govorio je o kritičnim opasnostima od sajber napada, otuđenju ličnih i kompanijskih podataka, naglašavajući izuzetnu ulogu kvalitetnih implementatora i poznavalaca tehnologija koji su u stanju da analitikom poslovanja ponude adekvatno rešenje, poručujući da je upravo sadašnji momenat na tržištu odgovarajući za obe branše – i za osiguravače i za IT sektor, kao i da zajedničkim naporom mogu uspeti da omoguće tržištu da na najbolji način primeni metode zaštitite kritičnih podataka.

Tokom perioda vanrednog stanja, broj sajber napada na globalnom nivou rastao je u proseku 33 odsto mesečno, a štete koje hakeri izazovu mere se hiljadama milijardi dolara. Na meti su i državne institucije, i kompanije, ali i pojedinci. Kradu se podaci o poslovanju, podaci o ličnosti klijenata velikih kompanija, a često je predmet napada blokada poslovanja radi naplate otkupa kako bi se sistem odblokirao. Broj napada će, kažu stručnjaci, rasti zajedno sa rastom uređaja koje koristimo, i što njihova umreženost bude veća to će se povećavati rizik ali i visina štete.

Ono što je najvažnije je da je lokalno tržište dobro obezbeđeno tehnologijama koje uglavnom  ispunjavaju potrebne standarde. Preporuka je da se razmišlja o takozvanim „next generation“ security tehnologijama. Te nove tehnologije su bazirane na artificial intelligence (veštačkoj inteligenciji), one kontinuirano uče šta se dešava u okruženju i u stanju su da bez ljudske intervencije dodatno intervenišu kada dođe do malicioznih napada.

Promene kako na tržištu rada tako i u poslovanju generalno, uzrokovane posledicama pandemije, dovele su do masovnijeg rada od kuće i predstavljaju trend koji bi trebalo da bude osnova za platformu delovanja i od strane osiguravača i državnih institucija, kao i IT distributera i provajdera da bi se obezbedilo jedinstveno zajedničko rešenje i tehničko okruženje kao što je to slučaj sa pojedinim zemljama koje su daleko otišle sa digitalizacijom svojih resursa. Ovo je i idealan momenat za sinergiju IT-a i osiguranja, gde kao rezultat imamo „triple-win“, benefit koji je evidentan i za osiguravača, i za IT kompaniju, i što je najbitnije za korisnika usluga osiguranja. Vodećim svetskim ekonomijama je svakako poznata ta vrsta osiguranja, i ovo što je kod nas sada aktuelna faza, kod njih je već nadgrađeno formiranjem adekvatnih paketa osiguranja poslovanja i informacija od malicioznih aktivnosti, istakao je direktor kompanije Sky Express, Majo Mićović.

Kao tržišni lider u oblasti cyber security biznisa u regionu Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije, kompanija Sky Express je uz pažljivo osmišljen koncept rada u toku pandemije, uspešno funkcionisala bez ijednog Covid pozitivnog zaposlenog, dok su korisnički poslovni resursi bili adekvatno zaštićeni i neprekidno funkcionisali, iako je posebno u tom periodu bilo mnogo malicioznih pokušaja od strane individua i grupa sa namerama da diskredituju i/ili unište poslovne podatke. Rešenja koja implementira Sky Express vrlo su kompleksna i inženjerski intenzivna, ali u isto vreme i vrlo uspešna u odbrani podataka, što se posebno pokazalo u ovom periodu pandemije.

Autor: Kompanija Sky Express

Related Posts