Payten: Trend rasta beskontantnog plaćanja će se nastaviti i nakon pandemije

by Vesna Lapčić

Trend rasta beskontaktnog plaćanja će se nastaviti i nakon pandemije rekli su predstavnici kompanije Payten, na regionalnom događaju Technobank na kojem se predstavljaju inovacije i najnovija dostignuća u oblasti primene novih tehnologija u bankarstvu i industriji plaćanja, koji je održan u Beogradu.

Uvodni dan konferencije obeležio je Paytenov panel o novim trendovima i potencijalima koje donose instant plaćanja. Na panelu su učestvovali: Marija Halar, direktorka Centra za digitalnu transformaciju i unapređenje korisničkog iskustva NIS-a, Jovana Dadić Babović, direktorka odeljenja za platna rešenja, Banca Intesa i Aleksandar Stanojević, savetnik za poslovnu podršku i razvoj novih servisa  Narodne banke Srbije, panel je moderirala Dušanka Tišma, projektni menadžer, Payten.

Posetioci ovog događaja su mogli da se upoznaju sa bankomatima poslednje generacije – DN Series, kompanije Diebold Nixdorf. Ova kompanija je predstavila i novu tehnologiju recikliranja koja pomaže bankomatima da postanu efikasni i „pametni“ bankarski kanali koji će preuzeti mnoge procese koji se obavljaju u filijalama.

Na jednom od panela tokom dvodnevne konferencije, Mario Marić, Produkt Menadžer ASEE Zagreb je govorio o bezbednosti aplikacija i kako dodatno zaštiti svoj uređaj od neovlašćene upotrebe aplikacija ili odliva podataka, jer su sve učestaliji napadi na sisteme plaćanja i lične podatke. Jedan od načina kontrole nad mobilnim telefonom koji nosi i finansijske podatke je trend autentifikacija bez lozinke i univerzalno šifrovanja podataka koji su predstavili Thales regionalni menadžeri prodaje, Attila Paksi i Gabor Hirsch iz Mađarske.

Veliku pažnju na Technobanku je izazvala je Payten “Banka na točkovima”, vozilo koje ima sve karakteristike bankarske ekspoziture kao i raspoloživ bankomat. Mobilna ekspozitura može da usluži građane na svakom mestu jednako kao i bilo koja ekspozitura, što je u vreme pandemije od velike koristi bankama i građanima. Izloženo vozilo – mobilnu ekspozituru ustupila je za potrebe događaja Banka Poštanska štedionica, koja uspešno koristi ovo rešenje više od godinu dana.

Payten je na konferenciji posebno istakao saradnju sa organizacijom UNICEF i omogućio posetiocima da doniraju sredstva za decu putem beskontaktnog načina plaćanja platnim karticama na specijalnom terminalu. Posetioci su mogli na brz i jednostavan način da doniraju željeni iznos u samo dva koraka – odabirom sume koju žele da doniraju i prislanjanjem kartice na pametni čitač. Rešenje za totem za donacije je izradio Payten, čime je ukazano na doprinos novih tehnologija i digitalizacije u otvaranju novih mogućnosti za pomoć najugroženijima.

Organizator konferencije Technobank je ASIT (Udruženje za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije), zajedno sa resornim ministarstvima Republike Srbije, Narodnom bankom Srbije, Privrednom komorom Srbije, kao i sa vodećim poslovnim bankama uz generalno sponzorstvo kompanije Payten.

Related Posts