Podrška kompanijama u razvoju poslovanja

by Vesna Lapčić

Kompanije iz Srbije i Bosne i Hercergovine iz sektora drvne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije imaće priliku da u naredne dve godine unaprede poslovanje, izvozne i inovacione kapacitete u okviru projekta “Podrška za unapređenje konkuretnosti i zapošljavanja –ENHANCE”. Kroz razvoj brending strategija za svoje proizvode i usluge, analizu izvoznih tržišta kao i povezivanje sa partnerima, 45 firmi učesnica na projektu, biće u prilici da i na ovaj način unaprede poslovne performanse, istaknuto je danas na predstavljanju projekta na Zlatiboru.

„Cilj je jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga“, rekla je Ana Lapčević, direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga. Dodaje da će se kroz projekat razviti alati koji će kompanijama ovog regiona pomoći u razvoju izvoznih kapaciteta i inovacija i doprineti boljoj proceni tržišta i komercijalizaciji njihovih proizvoda.

Tokom trajanja projekta “Podrška za unapređenje konkuretnosti i zapošljavanja –ENHANCE” za kompanije iz BiH i Srbije biće organizovani e- learning kursevi, obuke za pripremu i pisanje projekata, a jedan od rezultata projekta biće i izrada vodiča za pristup sredstvima domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.

Projekat se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, a partneri na projektu su Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga, Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-ENERGIS.
Realizaciju aktivnosti će pratiti Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Repubilike Srbije.

Foto: Pixabay.com

Related Posts