Pada tražnja za naftom, a šta će biti sa cenom u 2024?

by Vesna Lapčić

Međunarodna agencija za energetiku je saopštila da sve više dokaza ukazuje na to da se ublažava globalna tražnja za naftom i da se očekuje da će se usporavanje nastaviti i tokom 2024.

OPEK-a i saveznici koji nisu članice su najavili da će smanjiti proizvodnju u prvom kvartalu sledeće godine. Cena nafte je jutros bila najniža od kraja juna.

U svom poslednjem mesečnom izveštaju o tržištu nafte, IEA je navela da je globalna potražnja za naftom na putu da poraste za 2,3 miliona barela dnevno na 101,7 miliona barela dnevno u 2023. godini, uz napomenu da ova prognoza „maskira uticaj daljeg slabljenja makroekonomske klime. ”

Agencija za energetiku je upozorila da bi rast godina na godinu u poslednjem kvartalu mogao da padne na 1,9 miliona barela dnevno.

To je izazvalo reviziju naniže IEA-ine prognoze rasta globalne potrošnje od skoro 400.000 u četvrtom kvartalu, pri čemu je potražnja u Evropi, Rusiji i na Bliskom istoku bila slabija od očekivane.

Gledajući unapred, IEA je saopštila da se predviđa da će se rast potrošnje nafte sledeće godine prepoloviti, pasti na 1,1 milion barela dnevno, jer globalni ekonomski rast ostaje ispod trenda u velikim ekonomijama.

Očekuje se da će cena sirove nafte West Texas Intermediate (VTI) dostići u proseku 77,63 američkih dolara po barelu u 2023, prema prognozi iz decembra 2023. To bi bilo smanjenje za više od 15 američkih dolara u odnosu na prethodnu godinu. Inače, prošle godine je cena sirove nafte skočila u nebesa. Takav rast cena nije zabeležen još od 2008. Naravno, glavni razlog je bio rad u Ukrajini. Tada je cena sirove nafte po barelu bila čak  94,91 američki dolar, podaci su Statiste.

Izvor: Unsplash

Related Posts