Otvoren jedinstveni pogon u Crvenki

by Vesna Lapčić

Novi proizvodni pogon kompanije Sigma d.o.o za proizvodnju biocidnih proizvoda na bazi aktivnog hlora, jedinstven u Jugoistočnoj Evropi, otvoren je danas u Crvenki u prisustvu predstavnika nadležnih institucija.

Sigma d.o.o. bavi se proizvodnjom i punjenjem sredstava za dezinfekciju koja se koriste u prevenciji i borbi protiv Kovida 19 i izrađena su u skladu sa evropskim standardima, bezbedna i sigurna za ljude i životnu sredinu.

U procesu elektrolize vodenog rastvora soli dobijaju se najefikasnija sredstva pogodna za korišćenje i u bolničkim uslovima i uslovima izloženosti virusnim infekcijama, ukazao je Dragan Kapičić, generalni direktor i vlasnik kompanije Sigma d.o.o Crvenka.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije (PKS) istakao je da Komora podržava domaću pamet, razvoj novih tehnologija i izvoz inovacija razvijenih u našoj zemlji, a Sigma je jedan od odličnih primera. Kompanija je počela prodaju svojih proizvoda u Hrvatsku, Mađarsku, ali su u planu ne samo zemlje regiona nego i afričko tržište. Razvoj opreme i sredstava za dezinfekciju je veliki iskorak jer su uz podršku instituta, univerziteta, jednom rečju, domaće pameti napravljena nova tehnološka rešenja koja će biti konkurentna na inostranim tržištima.

“Sigma je vodeći domaći proizvođač sredstava za tretman pijaćih voda i proizvodnja im je u sadejstvu digitalnog, inovativnog i ekološkog, što je u vremenu stalnih izazova, klimatskih i zdravstvenih pandemija, izuzetno značajno, jer pristup i dezinfekcija pijaće vode postaju izazov, ne samo za lokalne samouprve nego i na nacionalnom nivou”, kaže Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomija PKS

Ministarska privrede Anđelka Atanasković istakla je da će država nastaviti da podržava firme koje žele da povećavaju svoje proizvodne kapacitete i još više napreduju i istakla da će ukupna proizvodnja ove firme biti podržana energijom iz obnovljivih izvora.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković podsetio je da je Sigma donirala 2,7 miliona litara dezinfekcionih sredstava za zdravstvo Srbije i država je podržala povećanje ukupnih kapaciteta ove renomirane kompanije.

Foto: Nada Mitrović

Related Posts