OTP banka planira da zauzme trećinu slovenačkog tržišta

by Vesna Lapčić

Nakon što je lani kupila slovensku SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira dalje širenje na slovenačkom finansijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udela, rekao je u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi, prenosi Bankar.rs

Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dostigne od 25 do 30 odsto udela na slovenačkom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka.

U 2018. godini udeo OTP-a na slovenačkom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam odsto, a tržišni udeo NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 odsto.

Kako je Csanyi istakao, ulazak na slovenačko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspešno konkurisao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države.

Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko devet odsto udela na slovenskom finansijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrednost tada iznosila oko 600 miliona evra.

OTP je vrlo aktivan na području projektnog finansiranja, a tako će delovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će kompanija za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni deo projekta Emonika, koji obuhvata gradnju nove železničke stanice sa hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani.

Nada se da će ulaganje u projekat, koji zbog raznih komplikacija nije realizovan više od deset godina, započeti ove godine.

“Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prilika”, rekao je Csany.

Related Posts