SAM: Mere usmeriti na sektore kojima je pomoć najpotrebnija

by Vesna Lapčić

Podaci kažu da dan zaključavanja srpsku privredu košta 200 miliona evra, navodi se u saopštenju Srpske asocijacije menadžera. Pored paketa mera s početka pandemije i isplate polovine tri minimalne zarade za sve, postavlja se pitanje novih paketa pomoći Vlade privrednom sektoru.

„Najvažnije je da sve mere koje ubuduće Vlada bude donosila budu vrlo usmerene, na one sektore kojima zaista treba pomoć. Sada ima biznisa koji rade sasvim solidno, ali ima i onih koji su strukturno ugroženi. Način na koji su oni poslovali neće se vratiti. Oni moraju da promisle svoje poslovanje i zato im treba pomoć da probaju da se restrukturiraju i da nađu svoj put do izlaska iz krize. Ogroman novac u Evropi i u svetu čeka da se restartuje ekonomija kada dođe do završetka pandemije. Nama je najvažnije kako će Evropa da krene jer naša privreda je praktično potpuno integrisana“, ističe Dragoljub Damljanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, i dodao da ga raduje što su dva osnovna pravca u koja će Evropa investirati ekologija i digitalizacija. To će kompletno promeniti način na koji je ekonomija radila i otvoriti niz potpuno novih radnih mesta i tu industrije koje su na neki način izgubile moraju da nađu šansu.

Najveći izazov jeste sačuvati radna mesta, pri čemu su posebno ugrožene industrije u kojima se suštinski promenilo tržišno okruženje. Takva je turistička industrija, hoteli, ugostitelji i mnoge druge koje moraju da shvate kako će da rade u budućnosti, odnosno kako će klijenti da se ponašaju i da prema tome prilagode svoje poslovanje. To je posebno teško za mala i srednja preduzeća jer nemaju dovoljnu akumulaciju kapitala da bi mogla da se na duže vreme zaduže i da izdrže takav pritisak.

„Neki od njih probaju da diversifikuju posao i da krenu u poslove koje sada mogu da rade i koji su se otvorili, neki prelaze recimo na e-komerc, probaju da svoje proizvode plasiraju na taj način, a neki, kojima industrija to ne dozvoljava, pokušavaju da optimalno organizuju svoje troškove. I mislim da je ključno da u saradnji sa bankama probaju da premoste taj period. I bankama je u interesu da sve te firme prežive. Šta bi banke radile sa ogromnim nekretninama, koje bi uzimale kao hipoteku, halama, zgradama, hotelima, ništa ne mogu da urade s tim. Bankama je u interesu da njihovi klijenti prežive i da počnu da uspešno rade, da bi mogli da isfinansiraju dugove“, kaže Damljanović.

Iz Srpske asocijacije menadžera poručuju da je rešavanje zdravstvenog problema preduslov oporavka privrede.

„Što pre završimo sa zdravstvenim problemom, ekonomija će da se restartuje pre. Znači ako to uspemo da stavimo pod kontrolu u leto, onda od tada za godinu dana svakako možemo da računamo da ćemo na neki način doći na neki nivo ekonomije, u nekim granama, koji je bio kao i pre. Zato još jednom apelujemo na vakcinaciju u cilju što ranijeg povratka u normalne životne i poslovne tokove“, rekao je predsednik SAM-a.

Related Posts