Najskuplji timovi na Svetskom prvenstvu u fudbalu

by Vesna Lapčić

Engleska, koja je se takmiči za drugo osvajanje trofeja svestkog prvaka, ima najskuplji tim na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, sa Džudom Belinghemom na vrhu liste od oko 800 igrača.

Prema studiji švajcarske istraživačke grupe Opservatorija fudbala, vrednost reprezentacije Engleske, kada se pogledaju transferi, je oko 1,54 milijarde dolara. Samo Belinghem je procenjen na oko 210 miliona dolara.

Brazil je na drugom mestu, sa vrednostima igrača oko 1,5 milijardi dolara. Zvezda Real Madrira Vinicijus Junior je procenjen na oko 208 miliona dolara.

Francuska je treća po vrednosti reprezentacije, koja se procenjuje na oko 1,4 milijarde dolara. Kilijan Embape iz Pariz Sen Žermena njihov je najskuplji igrač, čiji se transfer ceni na oko 192,6 miliona dolara.

Četvrta je Španija sa reprezentacijom vrednom 1,25 milijardi dolara, Portugal sa 1,2 milijarde i Nemačka sa 1,6 milijardi dolara. U ovom istraživanju poređene su vrednosti 2.000 transfera igrača u pet najvećih evropskih liga, od 2012. do 2021.

Hrvatska se nalazi na 11. sa 377 miliona evra, dok je reprezentacija Srbije 12. najvrednija reprezentacija na Mundijalu. Po sajtu „Transfermarkt“ 26 reprezentativaca Srbije vrede 359,50 miliona evra.

Na poslednjem, 32. mestu, nalazi se selekcija Katara, koja vredi 14,9 miliona evra.

Ukupna vrednost svih reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Kataru procenjuje se na 15,6 milijardi dolara.

Londonski Lloyd i Centar za istraživanje ekonomije i biznisa, izneli su svoju rang listu timova napravljenu prema vrednosti polisa osiguranja igrača. Engleska je i tu prva na listi, sa ukupnom vrednosti od 3,74 milijarde dolara. Francuska vredi 3,2 milijarde, a Brazil 1,3 milijarde dolara. Belinghem je i ovde najcenjeniji igrač, slede ga Embape i Vinicijus.

Foto: Pixabay.com

Related Posts