Centar za anti-autoritarne studije treću godinu za redom organizuje godišnju konferenciju o stanju slobode medija u Srbiji 14. decembra u 10 časova u prostoru velike sale Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu., piše Danas Online.

Poput prethodne dve, i ovogodišnja konferencija će delom biti posvećena odabranim pričama istraživačkih redakcija. Centralni deo ovogodišnje konferencije posvećen je tzv. aferi Krušik, novinarima koji su prvi objavili detalje ove afere, ali i medijima koji su o aferi izveštavali i zbog toga trpe pritiske. Konferenciju će zatvoriti panel o medijskoj strategiji na čije donošenje se čeka već pune dve godine.

Na uvodnom panelu posvećenom aferi Krušik govoriće novinari Vuk Cvijić (NIN), Aleksandar Đorđević (BIRN) i Vojislav Stevanović (N1).

Nakon što je NIN prošle godine objavio javno dostupne informacije o poslovanju kompanije GIM, BIRN se nadovezao sa istraživačkom pričom o poslovanju i vlasničkoj strukturi te firme. Tada objavljena priča nije izazvala značajne reakcije i činilo se da je reč o još jednom uspešno zataškanom slučaju osnovane sumnje na korupciju. Ipak, kada je početkom jeseni ove godine portal ArmsWatch objavio više detalja o poslovanju GIM-a i njegovim vezama sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, priča je prešla granice Srbije i zainteresovala međunarodnu javnost.

Poput prethodnih godina, i ove su istraživačke redakcije KRIK, CINS i BIRN posvećeno radile na praćenju i razotkrivanju različitih oblika korupcije i organizovanog kriminala. Na drugom panelu će novinarke ovih redakcija predstaviti priče koje su izazvale najviše pažnje javnosti.

Konferenciju će zatvoriti panel u organizaciji Građanskih inicijativa, organizacije koja se u prethodnom periodu aktivno pridružila donošenju nove medijske strategije. Publika će moći od Nedima Sejdinovića, Tamare Filipović i Radeta Veljanovskog da čuje više o realnim dometima ove strategije, ali i o tome kako je tekao proces pregovora i u kojoj se fazi donošenje medijske strategije nalazi krajem 2019. godine. 

Svi zainteresovani građani i građanke mogu da dođu 14. decembra u Kući ljudskih prava i demokratije (Kneza Miloša 4) i uzmu aktivno učešće u razgovoru sa sagovornicima na temu stanja slobode medija u Srbiji.

Related Posts