Mobilni telefon uzrokuje sve više povreda pa čak i smrt

by Vesna Lapčić

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina a velike zasluge ima korišćenje mobilnog telefona, posebno kucanje, uz istovremeno upravljanje automobilom ili hodanje, naročito u grupi od 13 do 29 godina, objavio je CNN, a prenosi Hina.

Rane na licu i glavi najčešće su povrede, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutrašnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Većina ljudi, 94 posto, nije hospitalizovana nakon što su povrede sanirane. Iako se ne čini da bi te povrede trebalo da budu razlog za zabrinutost autori istraživanja upozoravaju da može biti dugotrajnih povreda.

Broj tih povreda meri se u hiljadama, prenosi nemačka agencija DPA, i značajni se broj odnosi na one koje su rezultat kombinacije hodanja i korišćenja mobilnog telefona.

„Površne povrede kože lica mogu rezultirati ožiljcima i voditi u teskobu i gubitak samopouzdanja“, navode autori, posebino u slučaju propratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahteva hirurško ispravljanje izgleda. Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova je studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology – Head and neck Surgery, prva je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela. Te su vrste povreda bile retke do 2007. godine u kojoj je Apple predstavio prvi iPhone, no nakon toga porasle su dramatično.

„Iako je popularnost mobilnih telefona i pre toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u poređenju s današnjim mobilnim“, navode autori istraživanja.

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2501 osoba pretrpela povrede glave ili vrata kao rezultat korišćenja mobilnog telefona, prenosi DPA.  Na osnovu toga naučnici su procenili da je u tom periodu u čitavoj zemlji bilo 76 hiljada takvih povreda od čega u 2016. i 2017. oko šest hiljada.

Od tih procenjenih 76 hiljada povreda 31 hiljada dogodila se u kućama, a procenjuje se da se 13 hiljada dogodilo u vozilu. 

Prema rezultatima studije kod dece mlađe od 13 godina uočeno je da se češće radilo o mehaničkim povredama samim uređajem. Autori istraživanja ističu da su današnji mobilni telefoni veći i teži i stoga mogu lako povrediti malu decu koja se nenamerno udare uređajem.

Ranija istraživanja pokazala su da se korišćenjem mobilnog mogu povrediti vrat i gornji deo leđa zbog naginjanja glave prema napred i sledom toga povećanja pritiska na kičmi.

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat meri se s 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati povredom vratnog dela kičmenog stuba. Fizijatar dr. Tom DiAnđelis upoređuje to sa savijanjem prsta unatrag i zadržavanjem u tom položaju sat vremena.

„Kada tkivo dugo istežete postaje bolno i upali se“, kazao je DiAnđelis za CNN. „Pravo je pitanje koje su dugoročne posledice toga?“.

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posledice korišćenja moblnih telefona.

Prema američkom nacionalnom veću za bezbednost 2841 osoba poginula je u 2018. u prometnim nesrećama koje su posledica odvlačenja pažnje a udruženje za sigurnost na autocestama procjenjuje da je u 2018. poginulo 6000 pešaka što je najviši broj u proteklih 20 godina.

Related Posts