Marsh: Osiguranje sve skuplje

by Vesna Lapčić

Globalne komercijalne cene osiguranja porasle su za 11% u prvom kvartalu 2022. godine, prema Globalnom indeksu tržišta osiguranja koji je objavio broker osiguranja Marsh, nastavljajući trend usporavanja rasta stopa koji je počeo u prvom kvartalu 2021.

„Iako je ovo 18. uzastopni kvartal povećanja, stopa rasta nastavlja da se smanjuje u većini poslovnih linija i u skoro svim geografskim područjima“.

Marsh je napomenuo da je povećanje cena u većini regiona umereno zbog sporije stope rasta finansijskih i profesionalnih linija. Velika Britanija, sa povećanjem kombinovanih cena od 20% (manje sa 22% u četvrtom kvartalu 2021.), i SAD, gde su cene porasle za 12% (sa 14%), nastavile su da utiču na globalnu kombinovanu stopu. Stopa povećanja u Pacifiku bila je 10% (manje sa 13%), u Aziji 3% (pad sa 4%) i 6% u kontinentalnoj Evropi (pad sa 9%).

Drugi uzastopni kvartal, jedini izuzetak od trenda usporavanja bile su Latinska Amerika i Karibi gde su stope porasle za 6% (u odnosu na 4% u prethodnom kvartalu).

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts