Mali biznis u epohi virusa

by Vesna Lapčić

Piše: Draga Milanović, osnivač brenda Roberto Baressi

Dok virus Covid-19 suvereno uliva strah svuda po svetu, a vi vodite start up ili mali/srednji biznis, morate da se zapitate – Šta je plan B? I gde je moj čamac za spasavanje? Svi se slažu da je ovo najizazovniji period u našoj istoriji još od Drugog svetskog rata, Tramp kaže da je postao ratni predsednik – i ne možemo reći da nije u pravu. Jedno je sigurno, pandemija će promeniti svet i naše navike, promeniće način na koji kupujemo, putujemo i radimo i to vrlo verovatno na nekoliko narednih godina.

Socijalna izolacija je dovela do trenutnog udarca na razne industije – otkazane su konferencije, ne putujemo, avio industrija i turizam su stali, zatvorili smo restorane i škole. Velike kompanije šalju ljude na rad od kuće. Retail lanci zatvaraju svoje radnje. Milioni radnih mesta širom sveta su ugroženi, a svi znamo da otpušteni ljudi ne kupuju proizvode i usluge – i tako redom kreće začarani krug devastirane svetske ekonomije.

Za nas male će biti još teže – mi nemamo velike novčane rezerve i mnogo su nam manje margine za upravljanje ovakvim iznenadnim padovima.

Ekonomski oporavak će umnogome zavisiti i od vlada širom sveta, od toga kako i koliko uspešno će mobilisati razne najavljene i prekopotrebne programe podrške, kako bi se zaštitila životna sredstva ljudi. Zavisiće od mogućnosti pristupa kapitalu, kako bi se osigurala likvidnost, ali i od nas samih – koliko brzo i spretno možemo da promenimo svoj operativni plan i sprovedemo novi biznis model. Ekonomija je zaustavljena na globalnom nivou i biznis posle ovoga više neće biti isti.

 Ali ima i dobrih vesti – teška vremena stvaraju šampione, i tako će biti i ovaj put.

Neki biznisi će opstati, neki nestati, neki će se reformisati, neki ponovo izgraditi, ali ono što je sigurno, na ovom svetu će uvek biti mesta za neke nove genijalne ideje, uporne i vredne ljude koji kreću putem svojih preduzetničkih ideja – štaviše, možda već sada neki novi klinci kuju plan u svojoj garaži za stvaranje novog Amazona ili Apple-a.

Za kraj, zahvalimo svima onima koji rade na frontlajnu krize – onima koji svakodnevno ugrožavaju sopstvene živote, pomažući drugima, i onima koji rade 24/7 pokušavajući da pronađu adekvatne medikamente kako bismo što pre dobili nazad naše bezbrižne živote.

Tough times never last, but tough people do!

Related Posts