Kako sačuvati likvidnost preduzeća u krizi?

by Vesna Lapčić

Usled ekonomskih dešavanja danas je veoma izražen problem likvidnosti i upravljanja rizičnim potraživanjima. Sagovornici panela „Pomoć prijatelja“ čuva kasu (na konferenciji Rizici novog doba: održivost i izdržljivost koja je organizovala platforma BeRiskProtected )koji je održan uz podržku advokatske kuće Vuković&Partners, rekli su da je ključno u vođenju kompanije adekvatno upravljanje tokovima novca posebno u današnjem okruženju.

Miloš Brusin, predsednik IO Sava Životnog osiguranja je rekao da geopolitička situacija snažno opredeljuju poslovanje osiguravajućih kuća i u Srbiji i u svetu. On je dodao i da bilansi pokazuju da je profitabilnost osiguravača ugrožena zbog inflacije.

[blockquote align=“none“ author=““]Od kako smo napravili strateški zaokret u Sava osiguranju krenuli smo i putem angažovanjem agencija za naplatu potraživanja i advokatskih kancelarija“, rekao je Brusin.[/blockquote]

Bojan Vračević, predsednik IO S-Leasinga je rekao da se očekuje pad tražnje za vozilima i finansiranjem tih vozila u drugoj polovini godine. Trenutno nema problema u plaćanju postojećih obaveza, ali bi se mogle pojaviti u narednom periodu pa pripremaju i određene mere da pomognu klijentima. On je dodao da u toj kompaniji imaju strategiju za upravljanje problematičnim potraživanjima i da je to jedno od najvažnijih pitanja u finansijskim institucijama.

[blockquote align=“none“ author=““]Radili smo i otkup potraživanja da bismo oslobodili likvidnost, a i vreme i organizacione kapacitete. Rekao bih da je to stvar poslovne higijane“, istakao je Vračević.[/blockquote]

Aleksandra Kozić, stariji advokat Vuković&Partners je rekla da su zastupali mnoga pravna lica, privredu i finansijske institucije u procesu otkupa rizičnih potraživanja, te da je potrebna dodatna edukacija privrede da bi se smanjile predrasude. „Naše iskustvo pokazuje da ko se jednom odluči za otkup potraživanja i prođe tu proceduru koja nije komplikovana, sigurno će to učiniti opet“, rekla je ona.

Related Posts