Kako preuzeti poresko rešenje i gde je to poresko sanduče?

by Vesna Lapčić

Poreska uprava više ne šalje poreska rešenja u papirnom obliku niti na e-mail. Preduzetnici, ali i svi ostali moraju redovno da posećuju svoje poresko sanduče kako bi proverili da li im je stiglo nešto od Poreske uprave. Pa, gde je to poresko sanduče?

Poresko sanduče se nalazi na portalu ePorezi.

Da biste preuzeli svoje poresko rešenje potrebno je da:

  1. imate elektronski sertifikat (možete ga dobiti na čipovanoj ličnoj karti u MUP-u ili izvaditi u PKS ili Pošti)
  2. imate čitač elektronskih kartica (ukoliko je vaš sertifikat na kartici), to je isti čitač kao onaj koji eventualno koristite za elektronsko plaćanje
  3. instalirate aplikaciju ePorezi

Ukoliko Vam ovo predstavlja komplikaciju, možete da ovlastite i nekog drugog za upotrebu elektronskih servisa predajom  PEP obrasca Poreskoj upravi, nakon čega to lice može preuzeti vaše rešenje.

Do poreskih rešenja u nekoliko koraka

Ubacite karticu u čitač i pokrenite aplikaciju ePorezi. Kliknite na „Podnesi prijavu“ (i ako ne podnosite prijavu već samo želite da proverite poresko sanduče neophodno je da kliknete ovo dugme da biste se prijavili na aplikaciju). Unesite pin za vaš elektronski sertifikat.

Ukoliko Vam se pojave dva korisnika: fizičko ilice i preduzetnik, birate preduzetnik.

U meniju, koji se nalazi sa leve strane, nalazi se poresko sanduče u kojem ćete videti da li ste dobili poresko rešenje. U slučaju da niste, pisaće „nema poruka“. Datum koji stoji pored poruke smatra se danom kada vam je uručeno rešenje. Zato je važno da redovno proveravate poresko sanduče jer od tog datuma počinje da teče i rok za žalbu.

Poreski savetnici su već uočili da je to potencijalni problem jer se realno smanjuje vreme za podnošenje žalbi i teško je očekivati da će neko svaki dan moći da proverava poresko sanduče. Oni su i predložili da postoji još neki vid obaveštenja, na primer, na e-mail. Ali, za sada, izmene nisu usvojene.

U sandučetu bi trebalo da imate 3 dokumenta:

  1.  Izveštaj o utvrđivanju visine poreskog rešenja,
  2. Rešenje za utvrđivanje poreske akontacije
  3. Rešenje za utvrđivanje akontacija za doprinose.

Klikom na poruku, otvoriće se polje za preuzimanje kojim ćete moći da preuzmete svoje poresko rešenje u PDF-u.

Foto: Neobilten

Delovi teksta preuzeti su sa: Pausal.rs.

Related Posts