Kako izabrati poklon za poslovnog partnera?

by Vesna Lapčić

U susret praznicima razmatrali smo šta su prigodni pokloni za poslovne partnere. Poklon na neki način pokazuje naš odnos prema poslovnom partneru i zato treba biti pažljiv pri izboru.  Ko nema ideju, nije loše poći od onoga što sami nekad poželimo da dobijemo. Provereni pokloni u poslovnom svetu uvek su flaša dobrog pića, lepa olovka ili rokovnik. Kompanije često daju standardne poklone sa logotipom firme, kao što su majice, kačketi, kalendari, upaljači, olovke, ali i razni gedžeti poput wireless drveta… Međutim, treba biti oprezan, jer se gubi granica između poklona kao znaka pažnje i promotivnog materijala firme. Za poklon je važan dobar lični pečat. Koliko god dobar geg poklon može da ostavi sjajan pečat na celu poslovnu godinu i razbije formalne barijere, nije na odmet da kod novih poslovnih partnera izbegnete eksperimente i zadržite se na već oprobanim poklonima. „Eksperimenti u ovoj oblasti nisu preporučljivi ako niste sigurni da će par lepo upakovanih bokserskih rukavica biti primljen sa odobravanjem i humorom”, rekli bi poznavaoci.

Uvek korisno..

Kancelarijski materijal je konvencionalan, ali ne i nezanimljiv. To su stvari koje su svima potrebne u svakodnevnom poslu i ako su lepo osmišljene i dizajnirane uvek mogu biti zanimljive. Mogućnosti odabira su široke. Od lepo dizajniranih rokovnika, blokčića, teftera za vizit karte, itd.

Domaćinski…

Prazničnu korpicu made in Serbia svakako treba razmotriti kao mogućnost, pogotovo kad su u pitanju strani partneri. Sve je više domaćih proizvođača koji poklanjaju pažnju kako kvalitetu, tako i pakovanju, a tu su i prodavnice koje su se specijalizovale za prodaju srpskih domaćinskih proizvoda, pa je moguće sve naći na jednom mestu.

Nezaobilazni gedžeti

Skoro da je nemoguće da pogrešite ako se odlučite za neki od sve brojnijih gedžeta u ponudi. Svaki je maltene neophodan, ako nije, ubrzo će postati. Mogućnosti su ogromne, ograničene samo novčano. Među poklonima se nalazi već solarno drvo za punjenje telefona ili tableta. Sve popularnije internet telefoniranje, otvara opciju kupovine kompleta web kamere i slušalica za skype ili slične pružaoce usluga besplatnog telefoniranja širom sveta. Proizvođači USB eksterne memorije su se sve više „bacili“ na dizajn, tako da flash memorija u obliku, na primer kristalnog srca kompanije Philips sa Swarowsky kristalom predstavlja idealan poklon za poslovne partnere sklone svetlucanju. Naravno, tu su i „kancelarijske potrebštine“, poput grejača za kafu ili malog frižidera sa USB napajanjem, raznorazni mouse padovi i silikonske podloge za ruku, pa čak i solarni punjači telefona i drugih uređaja. Velika prednost gedžeta kao poslovnog poklona je što s jedne strane, pruža mogućnost diskretnog logoa kompanije, a sa druge traje bar neko vreme.

Related Posts