Kako EU i njene članice pomažu privredi i građanima u trenutnoj krizi

by Vesna Lapčić

Zbog trenutne globalne krize zbog cena energenata, ali i inflacije u drugim granama, zemlje Evropske unije kao i njene članice počele su da usvajaju set mera kao podršku privredi.

Evropska komisija je usvojila privremeni krizni okvir (Temporary Crisis Framework) sa ciljem da omogući državama
članicama fleksibilnost predviđenu pravilima o državnoj pomoći za podršku privredi zbog krize u Ukrajini. Važenje ovog okvira je oročeno do kraja ove godine, a novi okvir zapravo dozvoljava državama članicama da:

  •  daju ograničene iznose pomoći kompanijama pogođenim trenutnom krizom ili povezanim sankcijama i
    protivsankcijama;
  • obezbede da dovoljna likvidnost ostane dostupna preduzećima;
  • kompanijama kompenzuju dodatne troškove nastale zbog visokih cena gasa i električne energije

Mere su usvojene jer se prognozira da će mnoge kompanije zapasti u probleme likvidnosti zbog trenutnih okolnosti što zbog krize u Ukrajini ali i još uvek aktuelne pandemije.

Podrška od 500 mln evra poljoprivrednicima za očuvanje stabilnosti hrane

EU će izdvojiti pola milijarde evra za poljoprivrednike da bi očuvala stabilnost na tržištu hrane. Ova sredstva će se distribuirati preko država članica najugroženijim poljoprivrednicima koji su pogođeni zbog rasta cena sirovina i zatvaranjem određenih izvoznih tržišta.

Sredstva su namenjena i unapređenju ruralnih i životinjskih površina, sektoru svinjskog mesa, derogaciju koja dozvoljava proizvodnju bilo kakvih useva za ishranu i stočnu hranu na neobrađenoj zemlji, uz zadržavanje punog nivoa plaćanja ozelenjavanja za poljoprivrednike; omogućavanje posebne fleksibilnosti uvoznih zahteva u EU za stočnu hranu u cilju ublažavanja pritiska na tržište hrane za životinje; proizvođačima đubriva i sektoru ribarstva.

Nemačka već osmislila pakete pomoći građanima

Da bi rasteretila potrošače troškova energije, vladajuća koalicija u Nemačkoj želi, između ostalog, da za tri meseca smanji energetsku taksu na gorivo na evropski minimum. To su saopštili predstavnici SPD, Zelenih i FDP, a preneo je DW.

Svi zaposleni koji podležu porezu na dohodak dobijaju jednokratni dodatak na cenu energije od 300 evra kao subvenciju zarade, koja se isplaćuje preko platne liste. Porodice dobijaju jednokratni bonus od 100 evra za svako dete. Ugovorena jednokratna uplata od 100 evra za primaoce osnovnog obezbeđenja biće udvostručena.

Koalicija takođe želi da uvede kartu od devet evra mesečno za lokalni javni prevoz širom zemlje u trajanju od 90 dana. Za to bi pokrajine trebalo da dobiju odgovarajuća sredstva. Vlada je dogovorila i mere za povećanje energetske efikasnosti, što bi takođe trebalo da pomogne da se smanji zavisnost od gasa, nafte i uglja iz Rusije.

Ovo je samo jedan primer kako države pokušavaju da ublaže krizu po svoje građane.

Foto: Pixabay.com

Related Posts