Kako da sačuvate biznis i imovinu u doba digitalnog poslovanja i sajber rizika

by Vesna Lapčić

Pod sloganom „BeRiskProtected“ objavljena je prva godišnja edicija „Digitalizacija i sajber sigurnost: kako da sačuvate biznis i imovinu“ u izdanju portala Sveoosiguranju i Sveonovcu.

Ova edicija namenjena je donosiocima odluka u javnom i privatnom sektoru, kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da digitalizacija kao sastavni deo poslovanja i uslov za razvoj moderne ekonomije nosi i prateće „sajber“ rizike koji mogu ugroziti bezbednost podataka, pa i čitavog poslovanja.

Cilj je da se privrednicima i široj javnosti pruži više informacija o načinima preventive/zaštite podataka i poslovanja u digitalnom okruženju, o regulativi i institucijama kojima je moguće obratiti se u kritičnim situacijama, o stepenu digitalizacije u finansijskom sektoru i prednostima po korisnike, ali i o mogućnostima finansijske nadoknade štete ukoliko se ona dogodi, kroz polise osiguranja.

SVOJ PRIMERAK U PDF. FORMATU MOŽETE PREUZETI BESPLATNO: Digitalizacija i sajber sigurnost

 

Preuzimanjem (download) dokumenta, klikom na naslov u sadržaju možete direktno stići na željeni članak, a sa svakog članka se jednim klikom ponovo možete vratiti na sadržaj.

Klikom na stranicu oglašivača (oglasno rešenje ili PR članak označen okvirom) odlazite direktno na web stranicu oglašivača.

Da je digitalna transformacija u čitavom svetu postala sastavni deo života i poslovanja, pokazuju i podaci globalnih istraživanja po kojima 70 odsto preduzeća već ima digitalnu strategiju ili radi na njoj, da je takvu strategiju već usvojilo 55 odsto startapova, a da 39 odsto izvršnih direktora smatra da će ostvariti benefite od digitalne transformacije u narednih tri do pet godina.

Ali, poslovanje u digitalnom okruženju nosi i svoje rizike – nikad nismo dovoljno mali i beznačajni da ne bismo bili meta hakerskih napada, bilo kroz blokadu poslovanja, kroz krađu podataka ili preko prevare zaposlenih.

Štete često mogu nadmašiti i vrednost čitavog našeg poslovanja: rizici od sajber napada su za svega sedam godina na listi rizika novog doba skočili sa 15. na prvo mesto prema procenama svetskih privrednika, a globalni rizici već se mere hiljadama milijardi dolara.

 

Related Posts