Inflacija 6,6 odsto, kad će da stane?

by Vesna Lapčić

Inflacija je u oktobru iznosila 6,6 odsto međugodišnje.

„Porast inflacije u drugoj polovini ove godine bio je očekivan i najavljivan u avgustovskoj projekciji inflacije, ali je ipak sezonski neuobičajen rast cena neprerađene hrane, zbog visokih temperatura i suše, kao i neočekivan dalji rast svetske cene
nafte, uticao na to da se inflacija nađe na višem nivou u odnosu na avgustovsku centralnu projekciju“, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

Prema novoj centralnoj projekciji NBS očekuje da će se međugodišnja inflacija privremeno kretati iznad gornje granice cilja do sredine naredne godine, kada će se najpre vratiti u te granice, a zatim i u donji deo ciljanog raspona do kraja godine, gde će se zadržati i u 2023. „Tome će doprineti očekivano iščezavanje efekata privremenih faktora, kao i do sada
preduzete mere Narodne banke Srbije ka smanjenju monetarne ekspanzivnosti“, rekla je guvernerka.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju iznosio je 7,4% međugodišnje, što je iznad naših očekivanja iz avgusta. Rast je bio vođen povećanom aktivnošću u uslužnom sektoru i građevinarstvu, a dobar rezultat u rudarstvu nadoknadio je nešto niži rast proizvodnje prerađivačke industrije od očekivanog. Važno je istaći da je intenzivan privredni rast nastavljen i tokom trećeg tromesečja, iako su na globalna kretanja znatno uticali zastoji u lancima snabdevanja i nastavak rasta svetskih cena primarnih proizvoda.

Imajući u vidu povoljnija kretanja u sva tri tromesečja, povećali smo našu projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu sa 6,5% na raspon od 6,5% do 7%.

Related Posts