Home Novac Holandija je najbolje mesto za žene

Holandija je najbolje mesto za žene

by Vesna Lapčić

Holandija je najbolje rangirana zemlja na svetu za život žena, pokazuje nedavno objavljeni izveštaj magazina CEOWORLD. Norveška i Švedska su sledeće na listi, a Danska na četvrtom mestu.

Osam od top deset zemlja su iz Evrope, uključujući Finsku, Švajcarsku, Francusku i Nemačku. Preostale dve su Kanada i Novi Zeland.

Od evropskih zemalja među prvih 20 su još Austrija (12.), Italija (13.), Luksemburg (11.9 i Španija (14.). Od zemalja van Evropske unije tu su Japan, Australija i Velika Britanija.

„Ne postoji nacija u kojoj su žene 100% jednake sa muškarcima. Ipak, neke zemlje su bolje rangirane od drugih kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, pravima, socijalnoj inkluziji i osećaju sigurnosti“, rekla je prof. dr Amarendra Bhushan Dhiraj, izvršni direktor CEOWORLD magazine.

Istraživanje je bazirano na blizu 390.500 žena širom sveta, a učestvovalo je 156 zemalja. Ocenjivano je devet kategorija: rodna ravnopravnost, procenat žena na zakonodavnim pozicijama, osećaj sigurnosti (da li se osećaju sigurno dok šetaju noću same), jednakost u primanjima, briga o ljudskim pravima, osnaživanje žena, prosečan broj godina edukacije, zaposlenost žena starijih od 25 i inkluzija žena u društvu.

Foto: Pixabay.com

You may also like