Holandija je najbolje mesto za žene

by Vesna Lapčić

Holandija je najbolje rangirana zemlja na svetu za život žena, pokazuje nedavno objavljeni izveštaj magazina CEOWORLD. Norveška i Švedska su sledeće na listi, a Danska na četvrtom mestu.

Osam od top deset zemlja su iz Evrope, uključujući Finsku, Švajcarsku, Francusku i Nemačku. Preostale dve su Kanada i Novi Zeland.

Od evropskih zemalja među prvih 20 su još Austrija (12.), Italija (13.), Luksemburg (11.9 i Španija (14.). Od zemalja van Evropske unije tu su Japan, Australija i Velika Britanija.

„Ne postoji nacija u kojoj su žene 100% jednake sa muškarcima. Ipak, neke zemlje su bolje rangirane od drugih kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, pravima, socijalnoj inkluziji i osećaju sigurnosti“, rekla je prof. dr Amarendra Bhushan Dhiraj, izvršni direktor CEOWORLD magazine.

Istraživanje je bazirano na blizu 390.500 žena širom sveta, a učestvovalo je 156 zemalja. Ocenjivano je devet kategorija: rodna ravnopravnost, procenat žena na zakonodavnim pozicijama, osećaj sigurnosti (da li se osećaju sigurno dok šetaju noću same), jednakost u primanjima, briga o ljudskim pravima, osnaživanje žena, prosečan broj godina edukacije, zaposlenost žena starijih od 25 i inkluzija žena u društvu.

Foto: Pixabay.com

Related Posts