Home Novac Francuske start up kompanije očekuju da bar udvostruče prihode

Francuske start up kompanije očekuju da bar udvostruče prihode

by Vesna Lapčić

Uprkos trenutnoj tmurnoj ekonomskoj situaciji, otpuštanju radnih mesta u tehnološkom sektoru i posledicama pandemije zbog koje oporavak još uvek traje, francuska novoosnovana preduzeća su optimistična u pogledu budućnosti, pokazuje novo istraživanje.

Skoro 40 odsto francuskih izvršnih direktora-startapa veruje da će se njihov prihod ove godine barem udvostručiti, prema studiji koju su sproveli EY i France Digitale objavljenoj u utorak.

Francuski tehnološki start-upi već dugo su sila na koju se treba računati i po finansiranju su odmah iza Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke. Francuska takođe ima 26 jednoroga, kompanija vrednih više od milijardu evra, a cilj je da ih ima 100 do 2030. godine.

Tehnološke start up kompanije iz Francuske su optimistične, ali je studija detektovala i neke znake upozorenja koji bi mogli da uspore rast.

OSNIVAČI THINGS SOLVERA OTKRIVAJU KAKO NAPRAVITI USPEŠAN START UP

Šta je studija otkrila?

Istraživanje je ispitalo skoro 600 francuskih start-apova o njihovom ekosistemu u poslednjih 10 godina i njihovim očekivanjima za budućnost.

Francuska tehnologija pokazala je svoju otpornost nakon pandemije COVID-19. U periodu od 2020. do 2021. godine, kompanije su saopštile da su im prihodi porasli za 23 procenta i dostigli osam milijardi evra.

U međuvremenu, prikupljanje sredstava je značajno poraslo 2021. godine, na 32 miliona evra u poređenju sa 18 miliona evra godinu ranije.

Međutim, studija je istakla da je udeo prihoda ostvarenih u inostranstvu ove godine blago opao, na 31 odsto u poređenju sa 36 odsto prošle godine.

Jedan od razloga za ovakvu optimističnu perspektivu  je taj što postoji trend da start-apovi postaju sve više usmereni na potrebe potrošača, u oblastima kao što su obrazovanje ili zdravstvena tehnologija.

U budućnosti, sektori za koje očekuje da će napredovati su: softver kao usluga, duboka tehnologija, FinTech, blockchain i kompanije koje za cilj imaju neku dobrobit za planetu.

Pored toga što su više usmereni na potrebe potrošača, start-ap kompanije mogu biti i optimističniji jer ih osnivaju mladi preduzetnici, navodi se u izveštaju koji je objavio Euronews.

Foto: Unspash.com

You may also like