Forbs: Peking ima najviše milijardera

by Vesna Lapčić

Peking sada ima više milijardera nego bilo koji drugi grad na svetu, pokazala je najnovija lista koju je objavio magazin Forbs, prenosi BBC.

Kineska prestonica je prošle godine među svoje stanovnike uvrstila još 33 milijardera, što znači da ih sada ima tačno 100, naveo je Forbs.

Peking je tako nadmašio Njujork, koji trenutno ima 99 milijardera, a koji je sedam godina držao prvo mesto po broju najbogatijih.

Kineski odgovor na pandemiju, uspon njenih tehnoloških firmi i rast berzi pomogli su Pekingu da preuzme prvo mesto.

Iako je Njujork na drugom mestu po broju milijardera, njihova ukupna imovina iznosi 560,5 milijardi dolara, čime je nadmašio „bogatstvo“ pekinških milijardera, koja ukupno iznosi 484,3 milijarde dolara.

Najbogatiji stanovnik Pekinga bio je Žang Jiming, osnivač aplikacije TikTok i izvršni direktor matične firme te popularne društvene mreže, ByteDance-a. Prošle godine njegova neto vrednost udvostručila se na 35,6 milijardi dolara.

Suprotno tome, najbogatiji stanovnik Njujorka, bivši gradonačelnik Majkl Blumberg, ima bogatstvo vredno 59 milijardi dolara.

Tehnološki giganti su u Kini, kao i u SAD-u, zabeležili veliki rast tokom pandemije, kako se sve više ljudi okretalo onlajn kupovini i izvorima zabave.

Iz tog razloga su lična bogatstva osnivača i akcionara ovakvih firmi neprestano rasla.

Sa 698 milijardera, Kina se približava SAD-u, koji i dalje vodi sa 724 milijardera.

Prošle godine nastalo je rekordnih 493 novih milijardera na globalnom nivou, što je otprilike jedan novi milijarder na svakih 17 sati, navodi Forbes.

Indija je treća po broju milijardera sa ukupno 140, a Džef Bezos je i dalje najbogatiji čovek na planeti sa ukupnim bogatstvom od 194 milijarde dolara.

Foto: Unsplash

Related Posts