Evropska komisija odobrila Aonu da preuzme Willis Towers Watson, ali uz brojne uslove

by Vesna Lapčić

Evropska komisija je odobrila brokerskoj kompaniji Aon akviziciju takože kompanije za posredovanje uosiguranju Willis Towers Watson (‘WTW’), ali pod brojnim uslovima. Odluci je prethodila detaljna analiza u vezi sa efektima pomenute transakcije.

Odobrenje je uslovljeno nizom obaveza koje ima Aon, uključujući i prodaju centralnih delova kompanije WTW internacionalnoj brokerskoj kompaniji Arthur J. Gallagher (‘Gallagher’). Ta akvizicija bi trebalo da ojača kapacitete u reosiguranju i posredovanju u komercijalnim rizicima kao i da unapredi otisak te kompanije u evropskom ekonomskom prostoru.

Margret Vestejdžer, izvršna potpredsednica zadužena za politiku konkurencije, rekla je da se evropske kompanije oslanjaju na brokere kako bi dobile najbolje moguće rešenje za upravljanje komercijalnim rizicima.

„Aon and Willis Towers Watson su vodeći brokeri u osiguranju i reosiguranju. Odobrenje koje je izdala Komisija obezbediće da evropske kompanije, uključujući osiguravače i velike multinacionalne kompanije i dalje imaju dobar izbor i dobar servis kada biraju brokera koji odgovara njihovim potrebama“, rekla je ona.

Aon je uslovljen da kompaniji Gallagher proda kompletne brokerske poslove komercijalnih rizika WTW u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Holandiji, zatim WTW poslove u vezi sa sajber osiguranjem u Velikoj Britaniji, značajan broj ugovora sa potrošačima i osobljem u EEA zemljama, ali i internacionalno, celokupan WTW brokerski posao u vezi sa rizicima vezanim za „Svemir“ i proizvodnju vazduplohova, celokupno brokersko društvo za reosiguranje Willis Re i fakultativno reosiguranje Global Fac. Jedna od stavki odobrenja jeste i da se pogodnom kupcu proda celokupno Aonovo poslovanje u Nemačkoj u vezi sa penzijskim osiguranjem kao i Aonova kompanija, takođe u Nemačkoj, zadužena za investiciona poslovna rešenja.

Aon je kompanija poreklom iz Irske, sa sedištem u Londonu, a listirana je na Njujorškoj berzi. Nudi usluge posredovanja u osiguranju kod komercijalnih rizika, reosiguranja, penzijskog osiguranja, zdravlja kao i razne kosultantske i administrativne usluge. Aktivan je u 120 zemalja sveta. Interesantno, i Willis Towers Watson je iz Irske, sa sedištem u Londonu, listirana na NASDAQ berzi. Ima poslovanje u više od 140 zemalja i pruža gotovo iste usluge kao Aon. Transakcija je objavljena u novembru prošle godine, a Komisija je istragu započela krajem decembra 2020.

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts