EIB u 2020. uložila 50% više u Zapadni Balkan nego 2019.

by Vesna Lapčić

Evropska investiciona banka (EIB) uložila je 873 miliona evra u Zapadni Balkan tokom 2020. godine i time zabeležila rast od gotovo 50% u poređenju sa 2019. godinom. Obezbedila je značajnu podršku za oporavak ’najugroženijih sektora od covida-19, u okviru inicijative Tima Evrope.

U skladu sa prioritetima Evropske unije (EU) za povećanje povezanosti, većina sredstava, odnosno 531 milion evra, plasirana je u izgradnju i modernizaciju transportne infrastrukture u regionu. Obezbeđen je i grant EU od 12 miliona evra kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) za Koridor Vc u Bosni i Hercegovini. Banka EU podržala je i druge važne inicijative, kao što je investicija od 65 miliona evra u digitalizaciju preko 1500 škola širom Srbije. Ovaj projekat će omogućiti uvođenje IT opreme i brzog internet, dok će 50 000 nastavnika dobiti obuku iz digitalnih veština. U skladu sa klimatskim ciljevima banke, uloženo je 11 miliona evra u fabriku za preradu otpadnih voda na Kosovu*, čime će oko 90 000 ljudi u opštini Gnjilane/Gjilan dobiti pristup pijaćoj vodi.

EIB igra jednu od vodećih uloga u okviru inicijative Tima Evrope Evropske unije za pomoć protiv borbe sa posledicama  covida-19.  U maju 2020. godine banka se obavezala da obezbedi 1,7 milijardi evra za region na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana. Do danas, mobilisala je preko milijardu evra za brži oporavak regiona. Sredstava su plasirana po ubrzanom postupku za zdravstveni i privatni sektor, pogotovo najugroženijim malim preduzećima.

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB na Zapadnom Balkanu, izjavila je: Drago mi je da je Grupacija EIB skoro udvostručila investicioni obim za Zapadni Balkan u jednoj od najizazovnijih godina u modernoj istoriji. Međutim, nećemo usporiti, već nastavljamo da pomažemo regionu da prebrodi krizu, nastavi sa evropskim integracijama i ubrza neophodnu ekonomsku tranziciju za zelenom i digitalnom tržištu. Posebno smo ponosni što smo potpisali prvi podsticajni zajam za društveno odgovorna preduzeća koji će doprineti zapošljavanju mladih i razvoju ženskog preduzetništva, a počeli smo i sa investicijama u digitalizaciju privatnog i javnog sektora.”

U 2021. godini EIB planira da podrži klimatske projekte, oporavak malih i srednjih preduzeća, povezivanje regionalnog tržišta, digitalnu transformaciju i projekte koji ohrabruju inkluzivno zapošljavanje. Sve ove inicijative deo su Ekonomsko investicionog-plana Evropske komisije za Zapadni Balkan. Grupacija EIB očekuje dobru saradnju sa svim partnerima u implementaciji ovog značajnog plana kojim će se mobilisati do 9 milijardi evra za održivi rast i transport, digitalnu i zelenu transformaciju i stvaranje zajedničkog tržišta, kao i investicije do 20 milijardi evra uz pomoć Garancijskog instrumenta za Zapadni Balkan.

Evropska investiciona banka (EIB) je banka Evropske unije. To je institucija za dugoročne pozajmice Evropske unije i jedina je banka u vlasništvu njenih država članica koja ujedno i predstavlja njihove interese. Ona čini dugoročno finansiranje dostupnim za stabilno ulaganje da bi doprinela ciljevima politike EU. www.eib.org

Evropski investicioni fond (EIF) je deo Evropske investicione bankarske grupe. Njegova glavna misija je da evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansijskim sredstvima. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jemstva i instrumente mikro finansiranja koji su specifično usmereni na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF podržava  ciljeve EU-a za podsticanje inovacija, istraživanja i razvoja, preduzetništva, rasta i zapošljavanja. Za više informacija, pogledajte: https://www.eif.org

EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Od 2009. godine Banka je u regionu finansirala projekte u ukupnom iznosu od 8.6 milijardi evra.

Za detaljne informacije o aktivnostima EIB-a na Zapadnom Balkanu posetite sledeću internet stranicu: www.eib.org/en/publications/the-eib-in-the-western-balkans

 

Related Posts