EIB Global i OTP banka odobravaju 80 miliona evra malim preduzećima u Srbiji

by Vesna Lapčić

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, ugovorila je sa OTP bankom Srbija i OTP Leasing Srbija kreditnu liniju vrednu 80 miliona evra, gde će svaka strana doprineti istom sumom čime će ukupan iznos udvostručiti. Sredstva će biti raspoloživa pod povoljnim uslovima velikom broju malih i srednjih preduzeća (MSP) i kompanija srednje tržišne kapitalizacije iz različitih sektora za rešavanje svojih finansijskih potreba i podršku novim investicijama tokom tekuće krize. Unapređenjem dugoročnog finansiranja preduzeća u Srbiji, ova kreditna linija će povećati kapacitete MSP za inovacije i rast, uz stvaranje novih prilika za zapošljavanje.

Ovaj finansijski aranžman je u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, usmerenim na podsticanje održivog razvoja regiona pomoću podrške u okviru inicijative Tima Evropa. Doprineće povećanju konkurentnost srpskih MSP, rastu predvođenim privatnim sektorom i sprovođenju predstojeće nacionalne strategije za MSP.

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji, rekla je: „Potpisana investicija značajno će podržati privrednu aktivnost i otvaranje novih radnih mesta ublažavanjem kreditnih ograničenja sa kojima se MSP suočavaju zbog udruženog dejstva energetske krize i pandemije. Ta sredstva će im pomoći da ostvare svoje ciljeve u pogledu likvidnosti, zapošljavanja i investicija, kako bi se brže prilagođavala novom digitalnom i zelenijem privrednom okruženju. Na taj način, nove investicije će povećati ekonomsku otporost i zaposlenost, istovremeno omogućavajući dalje integrisanje zemlje u globalne lance vrednosti.”

EIB ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa OTP bankom Srbija, koja je tokom 15 godina omogućila efikasno plasiranje finansijska sredstva za MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Kroz zajedničke operacije banke su podržale male biznise u različitim oblastima, kao što su energetika, zaštita životne sredine, industrija, zdravstvo, obrazovanje, usluge, turizam i poljoprivreda.

Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, izjavio je: „Potpisali smo najobimniji ugovor o finansiranju do sada kada su u pitanju međunarodne finansijske institucije, a posebno sam zadovoljan što EIB ostaje naš dugoročni partner. Prethodna godina je bila najuspešnija u istoriji OTP Grupe u Srbiji. Uspeli smo da ostvarimo rekordne poslovne rezultate i dvocifren rast u svim segmentima poslovanja, čime smo dodatno učvrstili poziciju najvećeg kreditora u segmentu i stanovništva i privrede. Imajući to u vidu, a sa kreditnom linijom vrednom 80 miliona evra koja je udvostručena našim sredstvima, verujem da možemo intenzivnije da obezbedimo preko potrebno finansiranje malim i srednjim preduzećima u Srbiji i podržimo njihove finansijske i investicione potrebe.”

Branimir Spasić, CFO i član Izvršnog odbora OTP banke, rekao je: „Zahvaljujući našem širokom regionalnom dometu i fokusu na MSP i korporativni sektor, OTP banka Srbija ima potencijal da obezbedi finansiranje manjih preduzeća, MSP i srednjih preduzeća pod povoljnim uslovima i doprinese rastu sektora MSP širom zemlje. Ono što je najvažnije, uz pomoć ove kreditne linije omogućićemo kompanijama da rastu, inoviraju i zapošljavaju više ljudi.”

Grupacija EIB, koja se sastoji od Evropske investicione banke i Evropskog investicionog fonda, do sada je odobrila gotovo 5,6 milijardi evra za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, podržavajući njihov rast, oporavak i transformaciju, uz istovremeno očuvanje oko 800.000 radnih mesta.

 

 

Related Posts