EIB: Čega bi se Evropljani najteže odrekli zbog borbe protiv klimatskih promena?

by Vesna Lapčić
Prema anketi o klimatskim promenama koju je nedavno sprovela Evropska investiciona banka, svega 10% Kineza i 19% Evropljana spremno je da radikalno promeni životne navike u borbi protiv klimatskih promena, dok bi čak 27% Amerikanaca to učinilo, prenosi Tanjug.
Evropljanima bi bilo lakše da se odreknu avio usluga (40% u poređenju sa 43% koliko je zabeleženo u Kini i 38 odsto u SAD), nego da prestanu da jedu meso, kupuju novu odeću, voze automobil ili koriste usluge video streaming-a.
Tako je 39% Evropljana i 38% Amerikanaca izjavilo da bi im najteže bilo da se odreknu svog auta, navedeno je u saopštenju EIB-a.
Međutim, 72% Evropljana smatra da njihovo ponašanje može da doprinese smanjenju negativnih posledica klimatskih promena.
Takođe, 75% Amerikanaca, 71 odsto Kineza i 67% Evropljana kažu da je mala verovatnoća da će u narednom periodu koristiti javni transport zbog brige oko zaražavanja kovidom 19.
Kada je u pitanju avio transport, 37% Kineza, 22% Evropljana i 22% Amerikanaca kaže da će i u narednim godinama izbegavati putovanja avionom zbog zagađenja životne sredine.
Zatim, 42% Evropljana kaže da će se opredeliti za odmor u svojoj ili obližnjoj zemlji kako bi smanjili emisiju štetnih gasova koju nastaje kod dalekih putovanja, a 29% Evropljana (u poređenju sa 29% Kineza i 35% Amerikanaca) izjavilo je da će nastaviti da putuje avionom kao i pre pojave pandemije.
Većina ispitanika (79% Kineza, 67% Amerikanaca i 58% Evropljana) kaže da ih više brine zaražavanje kovidom 19, nego svoj dugoročni uticaj na klimatske promene.
Međutim, ipak veruju da njihovo ponašanja može da pomogne usporavanju klimatskih problema, pogotovo mlađi ispitanici u odnosu na starije stanovnike Evrope i SAD-a, dok ta razlika nije zabeležena u Kini.
„Period nakon završetka pandemije kovida 19 biće prilika da se napravi zaokret ka nisko-ugljeničnoj ekonomiji koja ne ugrožava životnu sredinu. Zeleni oporavak bi mogao da nam pomogne da dostignemo ciljeve u smanjenju emisije gasova staklene bašte koji se očekuju do 2030. godine“, rekao je potpredsednik EIB-a Ambroise Fayolle.
Kako kaže, ljudi širom sveta svesni su da mogu da doprinesu promenom svog ponašanja.
„Kao ‘klimatska’ banka Evropske unije, naša uloga u EIB-u je da ubrzamo zelenu tranziciju kroz finansiranje čiste energijom, održivog transporta i inovacija koji će omogućiti ljudima da promene svoje navike kako bismo se izborili sa klimatskim promenama“, naveo je on.
Foto: Freepik.com

Related Posts