EBRD podržava SME sektor u ublažavanju klimatskih promena

by Vesna Lapčić

EBRD, Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga podržavaju mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji sa 20 miliona evra koji će biti na raspolaganju preko UniCredit Leasinga Srbija za projekte ublažavanja klimatskih promena i otpornosti na iste.

UniCredit Leasing je prva lizing kompanija koja se pridružila lizingu za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji i ponudiće kredite svojim malim i srednjim klijentima za ulaganje u tehnologije sa visokim performansama koje poboljšavaju upotrebu energije, vode i zemljišnih resursa u Srbiji.

Sredstva iz ove kreditne linije će moći da se iskoriste iskoriste za ulaganja putem lizinga u tehnologije kao što su energetski efikasna poljoprivredna, komercijalna ili oprema za navodnjavanje. Korisnici mogu da se upoznaju sa klimatskim tehnologijama kroz bazu podataka Selector Technology, u čemu će imati i podršku GEFF Serbia Leasing tima za tehničku pomoć.

Fond za zelenu klimu i vlada Luksemburga podržavaju lizing program GEFF Srbija koji kombinuje 5 miliona evra koncesionog finansiranja Fonda za zelenu klimu sa 15 miliona evra finansiranja EBRD-a.

Program GEFF se sprovodi kroz mrežu od više od 140 lokalnih finansijskih institucija u preko 26 zemalja, i do sada je preko 130,000 klijenata iskoristilo pogodnosti ovog programa. EBRD je do sada putem ovog programa plasirala skoro 4,2 milijarde evra. GEFF projekti su doveli do godišnjeg smanjenja emisije CO2 za preko 7 miliona tona.

Fond za zelenu klimu podržava programe EBRD-a vredne više od 830 miliona USD. Ti programi su doprineli stvaranju projekata ukupne vrednosti više od 3,6 milijardi USD. Fond za zelenu klimu je najveći klimatski fond na svetu koji podržava napore zemalja u razvoju da odgovore na izazove klimatskih promena.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je uložila više od 5 milijardi evra u 250 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana.

Related Posts