Munich Re – najbolji reosiguravač po rangiranju AM Best

by Vesna Lapčić

Drugu godinu zaredom Munich Re drži prvo mesto na godišnjem rangiranju AM Best-a 50 najboljih globalnih kompanija za reosiguranje u 2021. godini, a sledi ga Sviss Re Ltd. Dva globalna reosiguravača zajedno čine 24,3% od 50 najvećih bruto premija reosiguranja upisanih u 2021, piše Xprimm.

U izveštaju se navodi da je za ovu novu, kao i za prethodnu, analizu uključila samo upisane bruto premije reosiguranja na kraju godine, eliminišući sve primarne premije. Rangiranje pre 2021. uključivalo je primarnu premiju koja je bila manje od 25% ukupnog obima premije reosiguravača.

Ukupne bruto premije reosiguranja koje je upisalo 50 najboljih reosiguravača porasle su u 2021. za 9,8% na 353 milijarde dolara sa 321 milijarde dolara u prethodnoj godini. „Mnoge kompanije za reosiguranje sa stopama AM Best-a izvestile su da se trećina do polovine rasta njihove premije može pripisati povećanju cena, za razliku od rasta izloženosti“, rekla je Kler Finegan, viši finansijski analitičar, AM Best. „Povećanje stopa u mnogim linijama reosiguranja očekuje se 2023. godine, iako će se razlikovati u zavisnosti od delatnosti i teritorije.“

Izvor: Munich Re.com

Related Posts