Dvostruko lošije stanje svetske ekonomije nego 2009.

by Vesna Lapčić

Trgovinski gubici mogu da dosegnu 3,5 triliona dolara u 2020. Insolventnost će porasti 20 odsto u ovoj godini. Procena je da je u ovom trenutku trećina radnih mesta ugrožena ukoliko se ne usvoje dugoročne mere zaštite tih pozicija. Ovo je nedavno objavila jedna od najvećih osiguravajućih kompanija na svetu Allianz.

Čak i optimizam u pogledu „pokretanja“ ekonomija širom sveta i ublažavanja mera neće doprineti da se stvari vrate na početne pozicije jer će većina ekonomija funkcionisati na 70 do 80 odsto u drugom i trećem kvartalu.

Allianz procenjuje da će 13.000 malih i srednjih preduzeća u šest zemalja evrozone imati problem sa solventnoćšu zbog niske profitabilnosti i nedovoljnog rasta prometa. Analitičari koji su kreirali ovaj izveštaj kažu da je ugroženo oko 500 milijardi evra prometa malih i srednjih preduzeća evrozone.

Na globalnom nivou se očekuje recesija i pad BDP-a od 3.3 odsto, pri čemu se najveći pad očekuje u evrozoni i to 9,3 odsto. Samo u Nemačkoj se očekuje pad 8,9 odsto, Francuskoj takođe, a u Italiji 11,4 i nešto niže, 11 odsto u Španiji.

Energetika i industrija su trenutno najviše ugroženi krizom izazvanom COVID 19.

Allianz procenjuje da će 40 miliona radnih mesta u četiri najveće zemlje evrozone: Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji biti ugroženo te da će trećina zasigurno ostati bez posla do kraja godine što bi stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji povećalo na 9,5 odsto.

Related Posts