Bitcoin tokom koronavirus pandemije: Bolji od berze lošiji od zlata

by Vesna Lapčić

Bitcoin se pokazao bolje od berzi, ali lošije od zlata i američkih hartija tokom pandemije izazvane korona virusom, piše Rojters.

Gubitak Bitcoina je oko pet odsto u poređenju sa padom S&P 500 od 13 odsto i MSCI indeks svih zemalja sveta za 16 odsto. Sa početka krize Bitcoin jeste zabeležio veliki pad, ali je od sredine marta njegova vrednost povećana 80 odsto.

S početka krize izazvane pandemijom, Bitcoin je, međutim, zabeležio drastičan pad, najveći u poslednjih sedam godina. Mlađen Merdović, predsednik Bitcoin asocijacije Srbije, kaže da je takav razvoj situacije bio očekivan „uzevši u obzir činjenicu da je poslednji put psihološka granica od 10.000 dolara probijena sredinom februara, svega nedelju dana pre nego što će vesti o pandemiji masovnije okupirati svetske medije“.

„U tom momentu investitori počinju špekulativne radnje obaranja vrednosti Bitcoina čime se povlači čitav talas prodaje te kriptovalute na svetskim menjačnicama, a sve u cilju akumuliranja kada vrednost bude niža. Ovim se još jednom potvrđuje čuvena kovanica trejdovanja: „Buy the rumor, sell the news“ (“Kupi glasine, prodaj vesti”)„, objašnjava Merdović.

Stabilnost Bitcoina na početku pandemije je bila dosta poljuljana upravo zbog špekulantskih poslova, ali njegov oporavak uopšte nije bio neočekivan ljudima koji poznaju Bitcoin, čemu on služi i koji se zalažu za popularizaciju ovog digitalnog čuvara vrednosti, navodi Merdović.

„Za početak bitno je napomenuti da berzanski indeksi kao i cena zlata, nafte i drugi berzanski parametri vrlo često konvergiraju jedni s drugima, ali vrlo malo ili ne uopšte sa Bitcoinom i drugim kriptovalutama u mirnodopskim vremenima kad ne postoje pokazatelji nadolazeće ekonomske krize. Fundamentalna razlika u ograničenim resursima poput Bitcoina i neograničenim (uslovno rečeno u ovom momentu) poput zlata ili nafte u toku krize donekle menja tu situaciju čime investitori mogu da odluče da smanje gubitke klasičnog berzanskog poslovanja “begom” u Bitcoin. Ovo se pogotovo vidi skokom vrednosti Bitcoina nakon drastičnog pada vrednosti nafte na svetskom tržištu, ali takođe i stimulativnim merama vlada jakih ekonomskih sila poput SAD, Nemačke, Japana ali i Kine“, kaže Merdović.

Mlađen Merdović, predsednik Bitcoin asocijacije Srbije

https://www.linkedin.com/in/mladjen-merdovic-a861b841/

Kada je reč o Srbiji, ništa značajno se, prema njegovim rečima nije desilo jer Srbija još uvek nije prepoznala potencijal proizvoda koji su „zablistali“ u toku ove pandemije, počevši od softverskih rešenja za rad od kuće, video konferencije ili klasične dostave hrane.

Ipak, nisu sve kriptovalute prošle dobro kao Bitcoin.

„Sem par klasično jakih alternativnih kriptovaluta poput ETH, XRP ili TRON koje će naravno korigovati svoje vrednosti u narednom periodu, mnoge druge valute su dosta izgubile na vrednosti. Tržište alternativnih kriptovaluta je postalo dosta “tvrđe” u poređenju sa 2017. i 2018. godinom koje su uslovile velike gubitke mnogobrojnim investitorima, a u korist velikih igrača i menjačnica. Danas ljudi jako oprezno ulažu u alternativne valute jer rizik gubitka je ogroman a u mnogim situacijama (poput pandemije korona virusom) i garantovan. Zato oprezno trgujte manjim valutama, pogotovo ako su dnevni obrti na menjačnicama dosta niži od uobičajenih za te valute“, savetuje Merdović.

Related Posts