Dve banke finansiraju proizvodnju vakcina

by Vesna Lapčić

Banka HSBC i Azijska banka za razvoj (ADB) obezbediće zajedničko finansiranje od 300 miliona dolara da se povećaju kapaciteti proizvodnje vakcina, piše Bankar.rs.

Cilj je pomoći azijskim lancima snabdevanja da povećaju proizvodne kapacitete za vakcine protiv kovida 19, izjavili su predstavnici te dve finansijske institucije.

Inicijativa se zasniva na šemi podele rizika koju su dve banke pokrenule u julu 2020. kako bi pomogle finansiranju dobavljača lične zaštitne opreme, dok se oni i proizvođači vakcina utrkuju u ispunjavanju velike globalne potražnje koja nadmašuje ponudu.

Oslanjajući se na kreditni rejting ADB-a, zajmodavci iz privatnog sektora poput HSBC-a mogu lakše pozajmljivati kompanijama u složenom lancu proizvodnje vakcina, saopštila je banka HSBC.

Globalni šef finansijskih institucija u banci HSBC Surat Sengupta je istakao da trenutno potražnja za vakcinama daleko nadmašuje ponudu, kao i da je jedan od izazova da se moraju formirati mreže snabdevanja i distribucije, što zahteva veliku likvidnost, prenosi kineski radio CRI.

Zajmodavci će nuditi sredstva putem trgovinskih zajmova i finansiranja računa putem ostalih alata, rekao je Sengupta, dok zemlje širom Azije pokušavaju da skrate uobičajenu višegodišnju vremensku skalu potrebnu za primenu velikih programa inokulacije.

Nivoi vakcinacije u azijskim zemljama široko variraju, dok se vlade suočavaju sa ograničenim zalihama, brzim porastom potražnje i političkim žongliranjem kako bi osigurale doze.

Foto: HSBC

Related Posts