Dugoročni krediti bez hipoteke za ulaganje u poljoprivredu

by Vesna Lapčić

Opportunity banka je, u saradnji sa Evropskim investicionim fondom, ponudila registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima kredit, sa rokom otplate do 8 godina, u iznosu do 20.000 evra, za investicije u razvoj poljoprivrednih gazdinstava.

Radi se o kreditima iz EaSI programa (Program zapošljavanja i društvenih inovacija), koji je instrument finansiranja podrzan od Evropske unije, usmeren na povećanje kvaliteta i održivost zapošljavanja, kvalitetnu socijalnu zaštitu, borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva, unapređenje uslova rada i socijalne inovacije. Sredstvima iz ovog kredita moguće je finansirati različite potrebe poljoprivrednih gazdinstava kao što su nabavka mehanizacije, plastenika, izgradnja ili renoviranje objekata, ali i za druge investicije u poljoprivrednu proizvodnju. Krediti se odobravaju samo uz menicu klijenta kao sredstvo obezbeđenja.

Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, ovim povodom je istakao da je Opportunity banka već dugi niz godina fokusirana na podršku preduzetnicima, malom biznisu, ruralnim domaćinstvima i drugim klijentima koji imaju otežan pristup finansijskim uslugama. “Imajući u vidu naš poslovni model, EaSI program je za nas izuzetno značajan i već smo ranije u saradnji sa EIF lansirali kreditnu liniju namenjenu preduzetnicima i mikro biznisu, u okviru koje smo do sada plasirali 12 miliona evra. Sada nastavljamo saradnju u segmentu agrara, jer stanovnici ruralnih sredina čine čak 75% klijenata Opportunity banke. Dosta poljoprivrednika je upravo kod nas dobilo svoj prvi kredit, koji su iskoristili da pokrenu proizvodnju i na taj način obezbede egzistenciju za svoju porodicu. Uz ovo novo dugoročno finansiranje bez hipoteke kao obezbedjenja kredita, želimo da te kliiente podržimo u rastu i razvoju poslovanja, jer uz pravu podršku, i mala gazdinstva mogu da postanu velika”.

 

Related Posts