Đuričin: Učešće industrije 4.0 bi moglo do 2030. da dostigne 40 odsto

by Vesna Lapčić

Rešenja za Srbiju su u rastu baziranom na industriji 4.0, zaključeno je danas na panelu posvećenom uticaju industrije 4.0 na ekonomiju u okviru Kopaonik biznis foruma.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Djuričin rekao je da bi po najboljem scenariju, Srbija mogla da bude u situaciji da do 2030. učešće industrije 4.0 u industrijskom autputu zemlje dostigne 40 odsto.

„Naš IKT sektor je najveći izvoznik, naši fakulteti iz te oblasti su kvalitetni i školuju izvanredne eksperte. Imamo kadrove za industriju 4.0 u virtuelnom delu, koja je spoj virtuelne i fizičke komponente,  radi se o inteligentnim proizvodnim sistemima“, kaže Đuričin.

Druga velika tema je razvoj i primena tehnologija neutralnih na gasove staklene bašte, posebno u energetskom sektoru, dok je treća tema stvaranje medinskog haba proizvodnjom vakcina, testova i opreme za medicinu

Đuričin je rekao da je Srbija pokazala da u domenu medicinskog turizma, vakcinacije, lečanja bolesnika ima odlične rezultate i može da bude medicinski hab ukoliko se u ovu oblast uloži.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović rekao je da je razvoj proizvoda sa visokom dodatom vrednošću gde je ugrađeno mnogo znanja i iskustva ključno opredeljenje. Naveo je da je u planu organizovanje panela namenjenih širenju kulture industrije 4.0 u proizvodni sektor, te da će iskustva biti razmenjenja sa zemljama EU.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je izvoz Srbije od 2005. do sada prevalio značajan put i radikalnu promenu strukture, tako da je izvoz haj-tek proizvoda dostigao nešto više od trećine ukupnog izvoza.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, NLB Group, Vlastimir Vuković smatra da bankarski sektor može da da ozbiljan doprinos i kod zelene agende i kod održivosti proizvodnje i to kroz ulaganje u inovacije i digitalizaciju, edukaciju, kreditnu politiku i društveno odgovorno ponašanje.

 

Related Posts