Da li je moguće napraviti teretanu u stanu sa malo novca?

by Vesna Lapčić

Da li ste razmišljali da napravite kućnu teretanu u svom domu?

Ukoliko ste od onih ljudi koji vole redovno da treniraju, ali od previše obaveza tokom dana ne stižu da posete fitnes centar, onda je kućna teretana pravi izbor za vas.

U zavisnosti od potrebne opreme i prostora koji vam je na raspolaganju, novac koji morate uložiti u opremanje može biti varirati. Najveći deo budžeta upravo je potreban za osnovnu opremu jer ona iziskuje najviše novca.

U nastavku teksta pročitajte savete kako da pri opremanju kućne teretane prođete sa što manje troškova, kao i odgovor na pitanje da li je moguće proći povoljno pri uređenju.

Osnovna oprema za vežbanje – sprave za vežbanje iziskuju najveći deo novca

Osnovna oprema je najskuplja, pa će samim tim od nje najviše zavisiti koliko vam je novca potrebno za kućnu teretanu. Nabavka jedne sprave, u zavisnosti od njene vrste može koštati i do nekoliko stotina eura.

Međutim, ponuda opreme prilagođene kućnoj teretani je sve veća, pa danas sprave kao što su gladijatori i funkcionalne benč klupe se mogu kupiti online po pristupačnijim cenama nego što je to ranije bio slučaj.

Iz tog razloga, kako bi prošli što povoljnije, a opet imali adekvatno opremljenu i funkcionalnu teretanu, vam savetujemo da pažljivo birate sprave koje ćete nabaviti. Obratite pažnju na kvalitet, izdržljivost i jednostavnost upotrebe sprave.

Nije potrebno u početku kupovati sprave koje ćete koristiti samo ponekad, već uložite novac i nabavite samo one sprave na kojim planirate redovno da vežbate. U zavisnosti od vrste treninga koji volite, izdvojili smo sprave koje će vam biti potrebne.

Trening snage

Vežbama snage se jačaju mišići, telo postaje otpornije na povrede i isčašenja, međutim da bi se stekla masa je neophodan rad sa težinama pri izvođenju vežbi. Za trening snage biće vam neophodne sprave kao što su benč klupa ili gladijator.

Benč klupa je ravna klupa koja se koristi za dizanje tegova iz ležećeg položaja. Na šipku za benč, koja je teška 20 kilograma, se po potrebi dodaju tegovi različite težine u zavisnosti od vaše snage i mogućnosti. Postoje razne vrste benč klupi, ali ukoliko želite da uštedite novac možete ipak kupiti onu sa osnovnim podešavanjima, koja je sasvim dovoljna ukoliko se profesionalno ne bavite sportom.

Posebno pogodna sprava za kućnu teretanu je gladijator, jer ne zahteva puno prostora. Ona kombinuje više sprava u jednoj, na njoj moguće odraditi raznolik trening za sve delove tela, pa je investicija u nju isplativa.

Kardio trening

Ukoliko više volite aktivniji trening kojim ćete trošiti veliki broj kalorija i svaki trening započinjete trčanjem ili brzim hodom kako bi se zagrejali, biće vam potrebna traka za trčanje.

Cena trake za trčanje zavisi od veličine same trake kao i od broja različitih dodataka i opcija koje nudi. U skladu sa novcem kojim raspolažete odaberite onu koja će odgovarati vašim potrebama.

Možete se odlučiti i za statični bicikl ili eliptični trenažer koji su takođe odlične za izvođenje kardio treninga. Njihove cene su različite u zavisnosti od proizvođača i opcija koje nude, pa ih mogu priuštiti i oni sa umerenim budžetom.

Ukoliko želite da opremanje teretane  prođe što povoljnije odlična alternativa spravama za kardio trening je preskakanje vijače.

Dodatna oprema za vežbanje potrebna za kućnu teretanu

Dodatna oprema kao što su tegovi za ruke i noge, bučice, trake za noge i ostala oprema ne zahteva izdvajanje velike sume novca, a može mnogo pomoći pri izvođenju vežbi.

Ukoliko ste ljubitelj treninga kao što su pilates, joga ili aerobik, u kojima se pri treningu koriste različiti rekviziti, biće vam potrebni strunjača ili prostirka za vežbanje, pilates lopta, steperi kao i lakši tegovi za ruke i elastične trake za noge koje će dodatno otežati izvoženje vežbi.

Njih možete nabaviti u specijalizovanim online prodavnicama za prodaju sportske opreme ili u nekoj od sportskih prodavnica.

Uređenje prostora za vežbanje

Što se tiče prostora koji će vaša kućna teretana zauzimati, u zavisnosti od veličine prostora kojim raspolažete, možete odvojiti posebnu sobu samo za nju ili samo deo prostorije u kojoj će se nalaziti. 

Prilagođavanje prostora u najvećem broju slučaja ne zahteva nikakva ulaganja osim izolacije poda kako ne bi ometali komšije ukoliko živite u stanu. To možete na jeftin i jednostavan način učiniti postavljanjem sunđeraste podloge na površinu poda na kojoj vežbate ili još jeftinije, vežbe izvodite na strunjači ili prostirci.

Ogledala u prostoriji u kojoj vežbate, osim što mogu da učine da prostor izgleda veći nego što zapravo jeste, utiču i na bolje izvođenje vežbi u toku treninga. Pored toga što ćete vežbe izvoditi pravilnije, vežbanje ispred ogledala vas može dodatno motivisati.

Takođe, veliki motivator za trening je muzika, pa vam savetujemo da u vašoj prostoriji za vežbanje imate zvučnike preko kojih ćete je puštati. Kako bi uštedeli novac, to ne moraju biti najnoviji i veliki zvučnici, već je sasvim dovoljno da koristite stare zvučnike koje već posedujete.

Zaključak – da li je moguće proći povoljno?

Brojne su prednosti kućne teretane, ali da li je i uloženi novac jedna od njih? 

Iako opremanje kućne teretane iziskuje određeni trošak, dugoročno gledano ova investicija je isplativa zbog količine novca neophodne za mesečnu članarinu u teretani.

Moguće je pronaći način za opremanje koji je pristupačniji. To možete učiniti kupovinom samo neophodne opreme, pronalaskom alternativa za pojedine sprave koje iziskuju više novca i postepenom kupovinom ostatka opreme tokom vremena.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom razjasnili sve troškove opremanja teretane u stanu i pomogli u samom procesu opremanja kako bi za njega izdvojili što manje novca.

Foto: Unsplash

 

 

 

 

 

Related Posts