Da li je kupovina garaže dobra investiciona odluka?

by Vesna Lapčić

Piše: 4zida.rs

Nekoliko godina unazad tržište nekretnina beleži rekorde koji se odnose na cene stanova, kuća, zemljišta, ali i na ukupan obim novca na tržištu. Zbog toga mnogi koji žele da investiraju, razmišljaju o investiciji u nepokretnosti.

Iako se većina odlučuje da investira u kupovinu stana, sve je više onih koji tvrde da kupovina garažnog mesta predstavlja trenutno najbolju investiciju na domaćem tržištu nepokretnosti.

Zagovornici ove teorije navode da ima mnogo razloga zbog čega je, na tržištu poput našeg, u ovom trenutku dobro kupiti garažu. Mi vam donosimo samo neke od njih.

Manji početni kapital

Za kupovinu garaže u startu treba manje novca nego za kupovinu garsonjere, čak i ako se stan nalazi u nekom manjem gradu. Iako su cene garaža skočile poslednjih godina, prateći opšti trend rasta cena na tržištu, i dalje se može kupiti garažno mesto na određenim lokacijama za iznos između 12 000 i 15 000 evra. Ovo je oko 4 puta manje nego što bismo trebalo da se izdvoji za na primer garsonjeru od 30 m2 u Beogradu. Za garažna mesta na atraktivnim lokacijama u centru Beograda ili Novog Sada potrebno je izdvojiti od 18 000 evra, pa naviše.

Na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida.rs trenutno ima više od 360 oglasa za prodaju garaža i parking mesta koji se odnose na celu Srbiju. Skoro polovina od ukupnog broja oglasa, odnosi se na garaže i parking mesta u Beogradu (156 oglasa), a 119 oglasa se odnosi na garaže u Novom Sadu. U drugim većim gradovima je osetno manja ponuda, pa se tako 41 oglas za prodaju garaža odnosi na Niš a samo 2 oglasa na Kragujevac.

Brz povrat investicije

Ukoliko garažu kupimo za 15 000 evra i mesečno je izdajemo za 120 evra, računajući da imamo zakupce svakog meseca, investiciju ćemo povratiti za malo više od 10 godina. Kako cene izdavanja garaža rastu, vrlo je verovatno da bismo garažu mogli da izdamo i za više novca, pogotovo u Beogradu, odnosno da početnu investiciju povratimo i za kraći period.

Na sajtu 4zida.rs trenutno najvišu cenu ima garaža na Topličinom vencu u Beogradu koja se izdaje za 1500 evra mesečno. Garaža ima 170m2 i 10 parking mesta. Većina ostalih garaža u Beogradu izdaje se prosečno za oko 150 evra, dok se garaže u centru prestonice izdaju za oko 250 evra mesečno.

Bez troškova opremanja

Kao jedan od glavnih prednosti izdavanja garaža u odnosu na stan mnogi navode i to što nema dodatnih troškova opremanja, a i režije su niske. Troškovi održavanja garaža praktično su minimalni, a i manje su šanse da nesavesni zakupci unište garažu, kao što se to može desiti kod stana ili nameštaja i uređaja u njemu.

Potencijal za rast vrednosti

Odluka da li je kupovina garaže dobra investicija zavisi od ličnih ciljeva, finansijske situacije i budućnih planova. Pre odluke o kupovini, dobro je detaljno istražiti tržište i grad, posebno ako do sad niste izdavali garaže i razmisliti i o ovim stavkama:

Lokacija – kod izdavanja garaže, lokacija igra presudnu ulogu. Za garažu na najatraktivnijim lokacijama treba da se izdvoji i veći novac. Ipak, u centralnim gradskim zonama garaže se lakše izdaju. Isto je i sa većim gradovima nasuprot manjim.

Ukupni troškovi – osim troškova kupovine, u ukupnu računicu bi trebalo uračunati i troškove pravnog zastupnika, poreza, eventualno osiguranja neporektnosti i sl.

Kreditna pozajmica – ukoliko se odlučite za kupovinu garaže, najvažnije je pitanje da li želite da je kupite za keš ili ćete uzeti kredit. Čak i manji iznos npr. keš kredita može vam pomoći da uspešno realizujete kupovinu, a da ne potrošite odjednom svu ušteđevinu. Na sajtu 4zida.rs možete proveriti da li ste kreditno sposobni i koju visinu kredita vam banka može odobriti na osnovu vaših primanja i zaposlenja.

Problemi sa parkingom se neće tako brzo rešiti, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu, zbog čega su predviđanja da će cene garažnih i parking mesta nastaviti da rastu. Pretpostavlja se da će i u narednim godinama potražnja za garažama biti sve veća, kao i da će im vrednosti rasti.

 

 

 

 

 

Related Posts