Članice NLB Grupe odobrile prve subvencionisane kredite za poljoprivrednike

by Vesna Lapčić

Komercijalna banka i NLB Banka, članice NLB Grupe u Srbiji, odobrile su prve kredite za poljoprivrednike iz programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prvim kreditom koji je NLB Banka odobrila u okviru ovogodišnjeg programa subvencija finansira se nabavka repro materijala, odobren je na rok od 12 meseci, sa nominalnom kamatnom stopom od 1% (EKS 2,05%). Kredit Komercijalne banke biće isplaćen klijentu iz okoline Šida u vrednosti od 1,8 miliona dinara za povećanje stočnog fonda,  piše u saopštenju.

Krediti sa subvencijom Ministarstva poljoprivrede su dinarski krediti, namenjeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, u iznosu do 6 miliona dinara ukoliko je korisnik kredita fizičko lice ili preduzetnik, odnosno do 18 miliona dinara ukoliko je korisnik kredita zemljoradnička zadruga ili pravno lice. Period otplate kredita je do 60 meseci u zavisnosti od namene kredita, uz određeni model otplate i fleksibilna sredstva obezbeđenja. Ovaj vid finansiranja namenjen je investicionim ulaganjima u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, za nabavku životinja, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kao i za nabavku hrane za životinje. Posebne pogodnosti predviđene su za gazdinstva koja se nalaze na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za lica koja su navršila najviše 40 godina, kao i za žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Povodom početka implementacije ovogodišnjeg programa subvencionicanih kredita za poljoprivrednike, Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke, rekao je:  „NLB Banka se uključuje u sve programe subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i jedna smo od najaktivnijih banaka na tržištu u ovom segmentu. Nastavljamo sa podrškom poljoprivredncima u svim segmentima, uključujući i pristup povoljnim izvorima finansiranja u okviru programa subvencija Ministarstva poljoprivrede, potvrđujući na taj način posvećenost članica NLB Grupe u Srbiji agro biznisu. Svesni smo da bez investicija u proizvodnju gazdinstva ne mogu da rastu i razvijaju se i zato želimo da im pomognemo da obezbede neophodna sredstva za dalja ulaganja“.

„Članice NLB Grupe u Srbiji, Komercijalna banka i NLB banka Beograd su prošle godine zajedno odobrile 49,65% u broju i 41,96% od ukupnog iznosa kredita u okviru ovog programa, odnosno 7 milijardi 120 miliona dinara, a siguran sam da ćemo i ove godine opravdati poverenje naših klijenata. Nakon integracije, poljoprivreda će ostati u fokusu našeg poslovanja i siguran sam da ćemo, udruženi, ne samo održati lidersku poziciju u ovom segmentu, već i biti u poziciji da svojim klijentima ponudimo još bolju i efikasniju uslugu“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

Related Posts