Home BIZ Info Češki Central European Industries preuzima Beohemiju

Češki Central European Industries preuzima Beohemiju

by Vesna Lapčić

Kompanija Central European Industries (CE Industries), Češka preuzeće Beohemiju, koja je do sada bila u vlasništvu Preston Holding Srbija. Ugovor o preuzimanju potpisan je danas u Privrednoj komori Srbije.

Kompanija Beohemija, u vlasništvu Preston Holdinga, koja je jedan od lidera u proizvodnji deterdženata i kućne hemije na prostoru jugoistočne Evrope, prepoznata je kao kapitalna investicija za češki holding.

Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS  rekao je da će „nova investicija doprineti daljem uspešnom razvoju „Beohemije“ i osvajanju tržišta jer je češka kompanija kredibilan i stabilan partner, što je u ovakvoj vrsti transakcija i najvažnija stavka“.

U okviru poslovnog plana CE Industries, fundament daljeg razvoja zasniva se na proširenju asortimana robe široke potrošnje i približavanju postojećih i budućih artikala iz svoje ponude potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope.

Davor Milićević, predsednik kompanije „Preston Holding“ istakao je da će uz know-how i finansijsku podršku češkog investitora„ Beohemija“ koja već uspešno posluje u zemljama regiona i na tržištima Austrije, Severne Italije i Slovenije, ojačati svoju poziciju i dobiti pristup potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope.

Roman Kratohvil iz CE Industries iskazao je zadovoljstvo što se kroz ovu investiciju nastavlja tradicionalno dobra saradnja srpske i češke privrede. „ Kompanija „Beohemija“ je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanja udela na postojećim kao i razvoj novih tržišta“, rekao je Kratohvil.

Češka je među deset najvažnijih investitora u Srbiji, a novom investicijom dodatno ojačava poziciju, ukazao je Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, navodeći da je „u prošloj godini vrednost trgovinske razmene premašila 1,2 milijarde eura, a očekujemo da ova godina donese još bolje rezultate“.

“Central European Industries” je moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona evra. Ova investicija predstavlja priliku da “Beohemija”pozicionira svoje proizvode u industriji deterdženata i kućne hemije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

You may also like