ANALIZA: Lažne reklame o „čudotvornim“ proizvodima

by Vesna Lapčić

Tim analitičara litvanske NVO Debunk.org objavio je ANALIZU sadržaja i mreže internet stranica i naloga na društvenim mrežama povezanih sa proizvodima firme „Limited Charm“. Tablete, čajevi, gelovi i drugi preparati ove kompanije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, ali i podružnicama u drugim zemljama regiona, uključujući i Crnu Goru, prodaju se koristeći lažne ili obmanjujuće informacije. U prethodne dvije godine regionalne fact-check organizacije su upozoravale na nekoliko pojedinačnih slučajeva povezanih sa ovim proizvodima. Posljednji je bio povezan sa zloupotrebom imena direktora podgoričkog Doma zdravlja i portala javnog servisa.

Debunk.org je analizirao približno 1,000 objava na internet stranicama i nalozima na društvenim mrežama od kojih je više od 2/3 bilo ili potpuno ili djelimično lažnog sadržaja, uključujući i zloupotrebu fotografija, kao i pravih ili lažnih ljekara, naučnika i poznatih osoba.

Bivša zaposlena sa kojom su analitičari razgovarali potvrdila je da je mreža firmi na Balkanu samo fragment veće mreže koja funkcioniše u čitavoj Evropi, kao i da proizvodi, od kojih se svaki prodaje po cijeni od 39 eura i obećavaju čudesna izlječenja za koja savremena medicina još nije čula, nisu efikasni kao što to reklame obećavaju, ali da nisu ni štetni po organizam, navodi se u saopštenju za medije.

Analiza koju je Debunk.org sproveo se nije bavila sadržajem samih proizvoda, ali jeste sadržajem reklama, te kanalima koje koriste da ove preparate prodaju.

Približno 300 grupa i stranica na Fejsbuku, te približno još toliko internet stranica, koje se koriste za reklamiranje i plasiranje navodnih autentičnih svjedočenja su jednoglasni u ocjeni da je riječ o vanserijskom kvalitetu proizvoda koje reklamiraju i neka svjetski poznata imena poput Opre Vinfri, ali ni jedna adresa ne pominje eksplicitno naziv proizvođača preparata.

Klaster naloga na Fejsbuku koji je otkriven, formiran je od 24 grupe koje u prosjeku imaju oko 20,000 članova, kao i približno 250 stranica koje su administratori pomenutih grupa. Povezanost navedenih naloga sa prodajom preparata nije lako primijetiti na prvi pogled. Većina grupa i stranica se po nazivu i sadržaju fokusira na religijske i teme duhovnosti, iako nemaju zvaničnih veza sa crkvom. Međutim, jedan manji dio naloga u okviru ovog klastera, približno 50ak stranica namjenjeni su upravo reklamiranju pomenutih proizvoda. Na ovaj se način, vjeruju analitičari Debunk.org-a, želi privući starija publika koja ne samo da ima niži nivo vještina digitalne pismenosti, već se i preparati koji se nude odnose na stanja ili oboljenja koja se razvijaju u starijoj životnoj dobi.

– Osim naloga na društvenim mrežama, otkriveno je i da kada se na internet pretraživaču Google, pretražuje naziv nekog od proizvoda uz riječ “iskustva” ili riječ “prevara” gotovo svi rezultati na prvoj stranici nisu autentični. Iako ovi linkovi za razliku od reklama, a posebno tzv. Proxy reklamnih stranica, ne plasiraju u istoj mjeri neistine i obmane, takođe su sumnjive autentičnosti- sve stranice sa navodnim svjedočenjima korisnika zapravo zauzimaju privid neutralnosti dok se koriste sa istim ili sličnim tehnikama kao i reklame, zloupotrebljavaju se fotografije, navode statistike bez navođenja izvora I sl. ali su svi saglasni u tome da su proizvodi vanserijskog kvaliteta. Tim analitičara vjeruje da je njihova prvenstvena svrha da odvrati, t.j ubijedi svakog ko bi posumnjao u kvalitet proizvoda da je u pitanju zaista ono što su pročitali u reklami.

Za razliku od sajta matične kompanije, Monetize Ad, veb-sajt Limited Charm-a, ima listu proizvoda koji se promovišu na Fejsbuku i preko proksi-reklamnih stranica (zlo)upotrebljavajući sumnjive metode oglašavanja. S druge strane, nijedna stranica ili grupa na društvenim mrežama nema direktne veze sa limitedcharm.com već upućuju na stranicu lijeciprirodno.info. Međutim, uprkos razlici u adresama, oni promovišu iste proizvode, ali koriste različite metode ili strategije. Limited Charm nema lažna svedočenja ili slike, ne prikazuje tvrdnje o čudesnim izlječenjima neizlječivih stanja za razliku od proksi – reklamnih stranica ili nekih sadržaja na društvenim mrežama.

Cijelu analizu, u kojoj možete pronaći ilustrativne primjere sadržaja koji se koriste za prodaju preparata, grafike koji objašnjavaju veze između naloga, spisak grupa na Fejsbuku i linkove ka njima, skrinšotove autentičnih svjedočenja, te preporuke kako izbjeći prevare prilikom kupovine, možete pronaći klikom OVDE.

 

Related Posts