Zaplenjeno milijardu dolara u bitcoinu sa sajta za prodaju droge

by Vesna Lapčić

Milijardu dolara u bitcoinima, zarađenih od prodaje droge na Silk Webu, našli su se u rukama Sjedinjenih Američkih Država nakon sedam godina. Američko Ministarstvo pravde je potvrdilo je od hakera Individual X zaplenilo 70.000 bitcoina. On je do tih bitcoina došao tako što ih je sa Silk Weba, jedne od najvećih mreža za prodaju droge na dark vebu, prevukao u svoj onlajn novčanik.

„Silk Web je bio najpoznatije tržište kriminala na mreži u svoje vreme. Posle uspešnog krivičnog gonjenja njegovog osnivača 2015. godine, ostalo je otvoreno pitanje od milijardu dolara. Gde je otišao novac? Današnje oduzimanje imovine bar delimično odgovara na ovo otvoreno pitanje. Milijarda stečena kriminalom sada je u posedu Sjedinjenih Država“, odgovara američki advokat za Techcrunch.

Silk Web je jedno vreme bio „najsofisticiranije i najopsežnije tržište kriminala na internetu“, prema navodima Ministarstva pravde. Njegov osnivač i aministrator Ros Ulbriht je 2013. godine uhapšen, a sajt je zaplenjen. Osuđen je dve godine kasnije na dve doživotne kazne i dodatnih 40 godina, zbog svoje uloge u operaciji. Tužioci su naveli kako je stranica imala blizu 13.000 unosa droga i drugih ilegalnih usluga i generisala milione bitcoina.

Kako za Guardian objašnjava analitičar kripto valuta Tom Robinson, 6. maja 2012. godine kada je novčanik Silk Weba napušten, vredeo je oko 350.000 dolara. Zatim se do aprila naredne godine ništa nije deševalo, a onda je premešten. Nakon što je prodavnica zatvorena iste godine, FBI je uspeo da zapleni 174.000 bitcoina, koji su u tom trenutku vredeli oko 100 miliona dolara, ali procenjuje se da je 450.000 bitcoina ostalo zaglavljeno.

„Novčanik Puta svile napustili su 6. maja 2012. godine kada su vredeli oko 350.000 američkih dolara, a zatim su ostali u stanju mirovanja gotovo godinu dana, pre nego što su preseljeni u aprilu 2013.“

Ono što se sada postavlja kao pitanje jeste da li je Individual X zapravo samo haker koji je znao kako da zloupotrebi situaciju, ili je jedan od kreatora Silk Weba?

Foto: Pixabay

Preuzeto sa sajta https://startit.rs/zaplenjeno-milijardu-dolara-u-bitcoinu-sa-sajta-za-prodaju-droge/

Related Posts