Usvojen Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu

by Vesna Lapčić
Na sednici Vlade Srbije 10. marta usvojen je Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period 2022–2026. godine, piše Ekapija.
Cilj je, navodi se u obrazloženju Vlade, da se dobije povezano, efikasno zdravstvo i unapredi kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima. Na taj način omogućiće se brza i bezbedna razmena podataka u elektronskom obliku i donošenje odluka baziranih na podacima.

Ciljevi Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu uključuju i uspostavljanje novih tehnoloških rešenja koja će omogućiti bezbedan pristup podacima u državnom i privatnom sektoru, istraživanje i razvoj korišćenjem podataka, razvoj i upotrebu veštačke inteligencije, unapređenje informaciono-tehnološke infrastrukture u zdravstvu i olakšati građanima pristup podacima i zdravstvenoj zaštiti.

Odobreno zapošljavanje 1.000 diplomaca medicine

Vlada je usvojila i Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama.

Ovo zapošljavanje odnosi se na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

– Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje Republike Srbije Dr Milan Jovanović – Batut utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 doktora medicine, a analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije koronavirusa pokazala je da je neophodan broj doktora medicine za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje – navodi se u saopštenju.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay.com

Related Posts